Rozwój cywilizacji, nieustany pośpiech oraz szybki styl życia przyczyniły się do tego, że depresja dołączyła do chorób cywilizacyjnych. Doszło do sytuacji, że w gabinecie dietetycznym ilość pacjentów z typową chorobą dieto-zależną została niemalże zrównoważona prze ilość pacjentów cierpiących na depresję. Obserwacja ta zmusza nas do pewnych rozważań na temat diety odpowiedniej dla mózgu. Czy jesteśmy w stanie, za pomocą żywienia wyjść z życiowego dołka zanim przerodzi się on w depresję?
Centrum dowodzenia - nasz mózg
Mózg pomimo swojej małej masy względem ciała, potrzebuje bardzo dużo energii. W ciągu dnia nieustannie rejestruje oraz przetwarza docierające do nas bodźce. W nocy, gdy nasze ciało odpoczywa, nadal pracuje, segreguje, zapamiętuje oraz szufladkuje informacje z całego dnia. Sam wypoczywający mózg do działania potrzebuje energii o mocy 12 watów, a więc w ciągu doby nic nierobienia spala 260 kalorii. Zapotrzebowanie na energię zmienia się u osób pracujących głównie umysłowo.
Węglowodany - paliwo dla mózgu
Jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na pracę naszego mózgu jest bez wątpienia dieta. Dostarczenie odpowiedniej ilości substancji energetycznych oraz odżywczych, może usprawnić pracę naszego mózgu. O znaczeniu węglowodanów złożonych w diecie słyszymy nieustanie. Dzięki swojej złożonej strukturze stanowią dla nas doskonałe paliwo. Porcja energii pochodząca z ich metabolizmy uwalniana jest stopniowo, co ma znaczący wpływ na naszą kondycje psychiczną. Mózg potrzebuje glukozy, ale jej nadmiar też może być szkodliwy. Jako źródło cukrów prostych wybierajmy zatem soki, owoce i warzywa zamiast słodyczy.
Dieta dla mózgu - zwróć uwagę na białko
Okazuje się, że mimo odpowiednio zbilansowanej diety pod kątem węglowodanów, możemy popaść w melancholię czy depresję. Wyżej wymienione stany charakteryzują się osłabionym metabolizmem amin mózgowych takich jak: serotonina, adrenalina, dopamina, noradrenalina. Prekursorami tych neuroprzekaźników są aminokwasy: tryptofan i tyrozyna. Źle zbilansowana dieta pod względem podaży białka, nasilony katabolizm oraz stres będą pogłębiały nasze złe samopoczucie. Idealnym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w pełnowartościowe białko: jaja chude mięso oraz ryby.
Kwasy omega 3 i omega 6 w diecie dla mózgu
Właściwa podaż kwasów omega 6 do omega 3 powinna wynosić około 4:1, dlatego zalecana jest duża podaż kwasu alpha linolenowego (omega 3), znajdziemy go w tłustych rybach morskich w tranie oraz w oleju lnianym (z pierwszego tłoczenia).
Witaminy i foliany - cenna pomoc w diecie dla mózgu
Istotne znaczenie w stężeniu, wytworzeniu i funkcjonowaniu neuroprzekaźników w mózgu ma także podaż folianów oraz witamin z grupy. W te witaminy bogate są produkty zbożowe, świeże warzywa, głównie zielone: brokuły, szpinak, jarmuż. Należy pamiętać, że aby każdy składnik energetyczny mógł pełnić dobrze swoje funkcje, musi być spożywany w odpowiednich proporcjach.
Podsumowując warto rzucić okiem na poniższą infografikę.