Okres, w którym znajdziemy te najlepsze dynie to bez wątpienia jesień. Kuszą nas one swoim kolorem, smakiem i okazałością. W kuchni można przygotować z nich mnóstwo wspaniałych smakowitości. Oprócz tego posiadają wiele wartości odżywczych, których nie należy w tym miejscu pominąć.
Niezwykle bogaty wachlarz składników odżywczych!
Dynia to niskokaloryczne warzywo. W 100 g znajduje się zaledwie około 30 kcal. Dlatego też nie powinna być straszna dla osób na diecie odchudzającej. Oprócz tego należy zaznaczyć, że dynia posiada bardzo dużą ilość potasu. Śmiało można powiedzieć, że jest go nawet więcej niż w popularnych bananach. Składnik ten jest idealny dla osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym. Pozwala on na utrzymanie prawidłowego ciśnienia we krwi. Ale nie tylko potas jest warty wyszczególnienia, dodatkowo znajdziemy w niej sporą ilość fosforu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy E, A oraz C. Oprócz całej masy składników odżywczych w miąższu dyni znajdziemy dużo błonnika. Odpowiada on głównie za utrzymanie prawidłowej perystaltyki jelit. Dzięki niemu w organizmie nie dochodzi do zaparć.
Barwa dyni nie jest obojętna!
Kolor dyni w zależności od gatunku jest bardzo intensywny, od żółtego przez pomarańczowy. Nie bez powodu mówi się o tym, że im bardziej barwnie na talerzu tym lepiej. Związane jest to głównie z tym, że w warzywach czy owocach o intensywnych kolorach jest dużo prozdrowotnych, naturalnych barwników. W przypadku dyni takim barwnikiem jest Beta - karoten. Dokładnie ten sam, który występuje w popularnej marchewce. Substancja ta potrafi w naszym organizmie przekształcić się do witaminy A, która nazywana jest witaminą młodości i witalności. Odpowiada ona za szereg procesów, które mają za zadanie opóźnić procesy starzenia się. Dodatkowo dzięki niej nasza skóra będzie o wiele bardziej promienna i zdrowsza. Witamina A powszechnie znana jest również z tego, że odpowiada za to, aby utrzymać nasz wzrok w dobrej kondycji. Warto zaznaczyć, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego też warto, aby została zjedzona w obecności jakiegoś tłuszczu.
Liczy się wnętrze!
W dyni nie tylko wykorzystujemy jej miąższ. Naszą uwagę powinny przykuć również pestki dyni. Znajduje się w nich masa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich głównym zadaniem jest to, aby utrzymać poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie. Co jest istotne w przypadku osób zmagającymi się z chorobami układu krążenia. Dodatkowo w pestkach dyni występuje witamina E, która traktowana jest jako niezwykle ważna substancja przy przeciwdziałaniu nowotworom. Z pestek dyni można wyprodukować olej. Jednak warto zaznaczyć, że powinien być on spożywany jedynie na zimno, jako dodatek do sałatek. Jeśli poddamy go jakiejś obróbce termicznej, kwasy tłuszczowe ulegną przekształceniu do szkodliwych związków. Co w ostateczności nie przyczyni się do zachowania dobrego stanu zdrowia.
Do czego wykorzystać dynię w kuchni?
Duże warzywo to i możliwości jej wykorzystania są dość szerokie. W wielu domach przygotowuje się ją w postaci marynowanej i zamyka się w słoikach. Dodatkowo można przygotować z niej zupę, puree, frytki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast czy deserów. Coraz częściej tworzy się niej różnego rodzaju placuszki czy też wykorzystuje jako dodatek do wykwintnych sałatek. Możliwości jest wiele. Liczą się dobre chęci i zaangażowanie. Pamiętaj wykorzystuj sezonowe warzywa i owoce w codziennej diecie. Są one wtedy najlepsze i najbardziej bogate pod kątem wartości odżywczej.
Na zdrowie!