Dynia to jedna z najlepszych rzeczy, jaką przynosi nam jesień. Pomimo tego, że robi się z niej upiorne lampiony, nie bójcie się włączyć dyni do swojej diety. Będziecie pozytywnie zaskoczeni jaj walorami smakowymi. Dynia to również cenne źródło beta-karotenu przeciwutleniacza, który wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową.
Proponujemy Wam dziś frytki z dyni, które mogą okazać się samodzielnym daniem bądź też dodatkiem do obiadu. Najlepszą odmianą w tym wypadku będzie dynia Hokkaido. Po pierwsze nie ma potrzeby jej obierać, a więc mniej pracy czeka Cię w kuchni. Po drugie, jej skórka po pieczeniu będzie chrupiąca, co jeszcze doda smaku temu daniu.
Wartość energetyczna ok. 300 kcal.
Składniki na porcję frytek dla jednej osoby:
- Dynia Hokkaido - 0,5 sztuki
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól i zioła, np: tymianek, zioła prowansalskie, chili
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na kawałki. Mogą to być plastry czy też słupki na kształt frytek. Całość wymieszać z oliwą lub olejem oraz przyprawami. Tak przygotowaną dynię rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Całość piec przez 25 minut, po czym na 15 minut włączyć dodatkowo termoobieg.