Ekologiczna kawa bio

kawa ekologiczna bio

Charakterystyka kawy organicznej

Czym jest żywność ekologiczna?

Zanim przejdziemy do konkretnego przypadku, jakim jest kawa organiczna, nakreślmy, czym w ogóle jest żywność ekologiczna i jak ją rozpoznać. Nie wszystkie produkty oznaczone symbolem ECO lub BIO oznaczają prawdziwie ekologiczne wyroby. Na ten tytuł trzeba sobie zasłużyć, a uwieńczeniem tych zasług jest uzyskanie certyfikatu ORGANIC. Poszczególne grupy produktów mają swoje wytyczne, jednak ogólne zasady są jednakowe dla wszystkich:
• Całkowity brak lub mocne ograniczenie stosowania środków chemicznych podczas uprawy/hodowli. Dotyczy to nawozów, pestycydów, herbicydów, sztucznych odżywek i pasz.
• Ograniczenie mechanicznej obróbki produktu na rzecz ręcznej.
• Oddzielenie produktów ECO od powszechnych na każdym etapie produkcji, od uprawy/hodowli, poprzez transport i przechowywanie, aż do etapu sprzedaży.
• Zakaz stosowania środków chemicznych i sztucznych ulepszaczy do już wstępnie wytworzonej żywności ECO.
• Proces produkcji zgodny z poszanowaniem środowiska i pracy ludzkiej.
Szacuje się, że produkcja ekologiczna stanowi około 1-2% światowej produkcji rolnej. Wynika z tego, że wolimy mieć więcej, choć w gorszej jakości. Chyba najwyższa pora to zmienić i inwestując w ekologiczne produkty, zainwestować w swoje zdrowie.

Kawa organiczna – co to jest?

Zawężając przedmiot zainteresowania, skupmy się na ziarnach kawy uprawianej ekologicznie. W zależności od kraju uprawy, wytyczne mogą nieznacznie się od siebie różnić. Aby ziarna kawy otrzymały certyfikat ORGANIC, na etapie ich wzrostu, a także przetwarzania nie mogą być stosowane środki chemiczne. Co więcej, teren uprawy musi być wolny od chemii od minimum trzech lat. Innym warunkiem jest brak styczności ziaren uprawianych ekologicznie z innymi ziarnami, aby nie dopuścić do skażenia produktów. Ważne, aby fizyczne oddzielenie odbywało się na każdym etapie wytwarzania, obróbki, przechowywania i transportu. Certyfikowana kawa ma także dokładnie prowadzoną dokumentację dotyczącą sposobu uprawy oraz przechodzi częste kontrole jakości.
Ekologiczne plantacje nierzadko położone są na nierównym, naturalnym terenie. Uniemożliwia to mechanizację zbiorów, które muszą odbywać się ręcznie. Jednocześnie pozwala na selekcje owoców, aby do gotowego wyrobu trafiły wyłącznie najlepsze okazy.
Dla organizacji wydających certyfikaty nie bez znaczenia jest także miejsce uprawy. Najlepiej, aby było ono lekko zacienione. Dlatego też plantacje często otoczone są wyższymi roślinami, aby nie dopuścić do nadmiernej ekspozycji roślin na słońce. Takie działanie ma też korzystne skutki dla ekosystemu oraz niektórych gatunków zwierząt i mikroorganizmów, które chętnie zamieszkują tereny upraw.
Wytyczne są rzeczywiście rygorystyczne, jednak nasuwa się pytanie, na ile gra jest warta świeczki? Co, oprócz poczucia, że pijemy zdrowszy napar, daje nam kawa BIO?

Jak smakuje kawa BIO?

Kawowiec to roślina bardzo wrażliwa na bodźce dochodzące do niej z zewnątrz. Miejsce uprawy, ilość słońca, temperatura, obecność konkretnych mikroorganizmów, ilość wody oraz jakość gleby w dużym stopniu mogą wpłynąć na ostateczny smak kawy. Jeśli takie czynniki warunkują „temperament” ziaren, to jak duże znaczenie mogą mieć środki chemiczne, które w sporych ilościach są podawane roślinom?
Wybierając kawę BIO mamy pewność, że to, co pijemy, jest prawdziwym, niczym niezakłóconym smakiem o naturalnym aromacie. To nie tylko gratka dla baristów i miłośników delektowania się „małą czarną”. To jakość, na którą powinny postawić zwłaszcza te osoby, które każdego dnia wspierają swój organizm czarnym naparem.
Różnice w kawach BIO i zwykłej są więc oczywiste. Zdrowszy skład, brak dodatków, które zanieczyszczają organizm i mogą działać na niego toksycznie, a także, co najważniejsze, lepszy smak i aromat.

Dla kogo przeznaczona jest kawa organiczna?

Jeżeli na co dzień starasz się dbać o swój organizm poprzez wybieranie produktów znanych marek o sprawdzonym składzie, świeżych warzyw i owoców, jajek od „szczęśliwych kur” czy mięsa od zaufanych hodowców, to dlaczego miałbyś niszczyć swoje starania pijąc kawę ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, barwnikami i ulepszaczami? Zamiana zwykłej kawy wątpliwej jakości i pochodzenia na organiczną kawę BIO powinna być kolejnym krokiem na drodze zdrowego odżywiania, a nie tylko zachcianką dla wypróbowania smaku.
Ekologiczna kawa z pewnością znajdzie też zwolenników wśród ludzi, którym leży na sercu naturalne środowisko. Biorąc pod uwagę ilość kawy spożywanej na całym świecie i to, ile przy produkcji może być przekazanych do środowiska chemicznych substancji, warto wspierać i rozpowszechniać picie kawy BIO.

Certyfikat ORGANIC i Fair Trade

Oprócz certyfikatu ORGANIC na wielu produktach, w tym kawach organicznych, można spotkać się z zapisem Fair Trade, czyli Sprawiedliwy Handel. Co on oznacza? Występujące w krajach Trzeciego Świata (ale nie tylko) wyzysk i nieuczciwe traktowanie lokalnych producentów i plantatorów, skłoniło do podjęcia szeregu działań na rzecz wsparcia interesów małych wytwórców. Dzięki temu mogą oni pracować za godziwe wynagrodzenie, mając zapewnione stałe ceny skupu wyrobów. Decydując się na kawę ECO i do tego oznaczoną symbolem Fair Trade masz poczucie, że nie tylko dbasz o siebie i swój organizm, ale także o środowisko i dobrostan innych ludzi.

 W naszym sklepie znajdziesz kawę najwyższej jakości :

 

kawa bio

Radosław Siałkowski

Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:
Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
To może Cię zainteresować!