Jak przytyć

Jak przytyć

Problemy z wagą nie dotyczą tylko osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Niektórzy wręcz przeciwnie chcą przytyć.

Wszechobecna walka z nadwagą i otyłością prowadzi do ignorowania innego poważnego problemu jakim jest niedowaga. Problem ten dotyczy zarówno dzieci jak i osób dorosłych. Bardzo często szczupłe osoby niezadowolone ze swojego wyglądu próbują "przytyć na własną rękę" co może być błędem. W sytuacji niedowagi, gdy potrzebujemy przytyć warto skorzystać z porady dietetyka

Niedowaga może być uwarunkowana genetycznie, jednak często jest wynikiem złego odżywiania się. Innymi skutkami niedożywienia są: apatia, zmęczenie, anemia, zaburzenia gospodarki hormonalnej, wypadające włosy, czy łamliwe paznokcie.

Warto pamiętać, że zarówno w przypadku nadmiernej masy ciała, jak i niedowagi, należy udać się po pomoc do dietetyka. Jadłospis takiej osoby powinien być niezwykle zbilansowany. Oczywiście powinniśmy wprowadzić dietę wysokokaloryczną, jednak przyrost masy ciała nie powinien być większy niż 0,5 kg tygodniowo. Powinniśmy opierać się na produktach o wysokiej gęstości energetycznej tj. takich, które w małej objętości dostarczają dużej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów. Dieta nie może opierać się na niezdrowych produktach i fast-foodach. 

Przedstawiamy kilka podstawowych zaleceń dietetycznych przy niedowadze. 

  • Spożycie minimum 4-5 posiłków w ciągu dnia. Można spożywać nawet 6-7 posiłków. 
  • Należy unikać dłuższych okresów bez jedzenia. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny.  Przedłużające się przerwy mogą sprawiać, że żołądek się "skurczy" - wówczas spadnie apetyt.
  • Między posiłkami zaleca się spożywanie przekąsek, w tym, że nikt nie ma tu na myśli chipsów, raczej marchewkę, pestki (dyni, słonecznika), orzechy, owoce suszone lub świeże. 
  • Dieta powinna być bogata w produkty mleczne półtłuste (sery, mleko, maślanka, kefir, jogurt) oraz tłuszcz zwierzęcy (głównie tłuste ryby i mięso drobiowe) oraz produkty roślinne.
  • Warto zwiększyć spożycie roślin strączkowych (fasola, bób, groch, soja, soczewica czy cieciorka)
  • Zaleca się pić minimum 1,5 l wody.  Ważne jest, aby unikać picia napojów podczas spożywania posiłków, ponieważ może to zmniejszać spożycie pokarmów. Zaleca się wypicie wody po posiłku.  
  • Warto pić soki owocowe lub warzywne (bez dodatku cukru). Można spożyć je przed posiłkiem, ponieważ zwiększają apetyt. Najbardziej wskazane są świeżo wyciskane soki.
  • Do jogurtów, maślanek, kefirów czy sałatek należy dodawać orzechy, pestki, owoce suszone, płatki.
  • Podobne dodatki można dodawać do zup i sosów.
  • Nie trzeba słodzić, aby zwiększyć kaloryczność diety ? można skorzystać z miodu. Ten ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, co gwarantuje zachowanie właściwej flory układu pokarmowego.
  • Do sałatek czy innych dań możemy dodawać kukurydzę z puszki czy owoce z puszki (np. ananasa), które są bardziej kaloryczne od świeżych.

Po specjalistyczną pomoc zapraszamy do poradni Przyjaznego Dietetyka.

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje