Jak zrobić zdrowy i smaczny sos do pizzy?

Sposób na zdrowy i szybki sos z pomidorów
Podobno są na świecie ludzie, którzy nie lubią pomidorów. Ciekawe jak radzi sobie mieszkaniec Włoch, który ma awersję do tych wspaniałych warzyw. Prawdopodobnie może stołować się tylko w kawiarniach, bo w każdej restauracji i pizzerii napotka dania z mniejszym, lub większym udziałem pomidorów. Nie na darmo w polskich sklepach puszki pomidorów z włosko brzmiącymi nazwami są z zasady o co najmniej złotówkę droższe. Najbardziej włoskie dania to pizza i pasta (czyli makaron) a każde z nich najlepiej smakuje z odpowiednio przyprawionym sosem pomidorowym.
Pomidory świeże, z puszki czy koncentrat
Prawdziwy sekret włoskiej pizzy to wykorzystanie prostych składników, ale za to najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy ciasta, a także sosu pomidorowego, który jest obowiązkowym elementem pizzy. Wszelkie białe sosy oparte o śmietanę to dla ortodoksów kulinarnych profanacja. W idealnych warunkach zdrowy i smaczny sos do pizzy powinien być przygotowany ze świeżych pomidorów wygrzanych w letnim słońcu. Ponieważ nie zawsze jest to możliwe, a pomidory sprzedawane poza sezonem są raczej anemiczne w smaku i żylaste, lepiej wykorzystać puszkę pomidorów, które dorastały latem i mają w sobie ten słoneczny blask. (Po włosku pomidor to pomodoro. A pomod'oro to dosłownie złote jabłko!) W naszym kraju wciąż drogie są tzw. passaty czyli gotowe przeciery pomidorowe o nieco rzadszej konsystencji i zazwyczaj od razu doprawione ziołami. We Włoszech takie przeciery służą za idealną bazę do sosów na pizzę i makarony. W Polsce za to powszechnie dostępne i tanie są koncentraty pomidorowe w słoiczkach, o stężeniu około 30%. Najtańsze pizzerie robią z takiej bazy sosy do pizzy, ale nie jest to polecana metoda. Dobrym pomysłem jest za to dodanie jednej łyżeczki koncentratu do sosu przygotowywanego z pomidorów świeżych lub puszkowanych.
Przepis na szybki i zdrowy sos do pizzy
Gdy już wiemy jak wybierać podstawowy składnik sosu możemy przystąpić do gotowania. Pozostałe potrzebne ingrediencje to:
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub 4 średniej wielkości świeże pomidory (tylko latem)
- garść świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Świeże pomidory trzeba obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Najłatwiej pozbyć się skórek wsadzając pomidory do miski i zalewając je na minutę wrzątkiem. Obrane pomidory (lub puszkowe) wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do blendera. Miksujemy całość na jednolitą masę i przelewamy do garnka. Sos powinien się zagotować, a następnie bulgotać delikatnie na małym ogniu przez około 30 minut. Raz po raz powinniśmy przemieszać zawartość, ale nie za często. Na dnie garnka dochodzi bowiem do karmelizacji cukrów zawartych w pomidorach, a także powstaje likopen. Karmelizacja daje pyszny smak, a likopen to związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Gdy sos uzyska w miarę gęstą konsystencję możemy zakończyć gotowanie.

Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh