Marchew, pietruszka i kalafior to naturalne sposoby na utrzymanie młodego i zdrowego wyglądu skóry. Kalafior zawiera w swoim składzie cynk, potas, magnez, a także wiele witamina min. A, B, C i beta- karoten. Duża zawartość błonnika pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki ciała.
Składniki na jedną porcję zupy krem:
- Marchew 1 śr. sztuka 60 g
- Seler korzeniowy 1 porcja 40 g
- Pietruszka, liście 1 łyżeczka 5 g
- Masło ekstra 1 łyżeczka 5 g
- Ziemniaki, średnio 3 śr. sztuki 220 g
- Pieprz biały 1 łyżeczka 5 g
- Sól biała 1 szczypta 2 g
- Pietruszka, korzeń 1 mała szt. 40 g
- Kalafior 2 porcje 250 g
Wartość energetyczna jednej porcji: 317 kcal
Sposób przygotowania:
Pół marchwi, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w paski. Z warzyw przygotowujemy wywar. Dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz kwiatki kalafiora - staraj się aby owe kwiatki były takich samych gabarytów jak ziemniaki co pozwoli uniknąć rozgotowania jednego ze składników. Następnie przygotowujemy drugą połowę marchewki - ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle (2-3 minuty). Wywar doprawiamy pieprzem i solą i podsmażonym "rudzielcem". Całość blendujemy w wyniku czego powstaje gęsty, smakowity i zdrowy krem kalafiorowy, który przystrajamy natką pietruszki.
Smacznego!