Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Mleko sojowe

Mleko sojowe-wpływ na zdrowie



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Czy warto zastąpić nim tradycyjne mleko ?

Na sklepowy półkach pojawia się coraz więcej nowych rzadko dostępnych wcześniej produktów. Wśród nich znajduje się również mleko sojowe. Ostatnio właśnie to mleko zaczęło zyskiwać popularność. Część ludzi jest uprzedzonych do soi. Wychodzą oni z założenia, że tylko mleko krowie ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Kampania mleka ”Pij mleko będziesz wielki”, wywarła ogromny wpływ na konsumentów. Pomimo tego coraz więcej osób sięga po inne rodzaje mleka.

Czy warto wprowadzić mleko sojowe do swojego jadłospisu?

Właściwości soi


Soja właściwie została niedawno doceniona przez człowieka. Można ją spożywać w różnych postaciach, nie tylko jako mleko. Można z niej np. produkować ser (tofu), czy spożywać w postaci kiełków sojowych. Dla wegetarian stanowi świetną alternatywę źródła białka, doskonale zastępując mięso. 50 gramów soi zawiera tyle białka co 150 gramów mięsa wołowego.
Soja jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu. Zawiera również substancje przeciwutleniające.
Spożywanie soi polecane jest osobom z wysokim poziomem złego cholesterolu. Regularne spożywanie soi może zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o 20%.
Udowodniono naukowo, że spożywanie 50 gramów soi dziennie może znacząco chronić organizm przed rakiem piersi czy rakiem prostaty.
Wiele osób unika soi, obawiając się modyfikacji genetycznych, którym poddawana jest soja. Od lat prowadzone są badania, z których wynika, że nawet genetycznie modyfikowana soja ma pozytywny wpływ na organizm. Soja jest bezpieczna dla człowieka, a modyfikacje genetyczne ciągle znajdują się pod czujnym okiem naukowców.

Mleko sojowe

Na rynku dostępnych jest wiele napoi roślinnych, jednakże tylko mleko sojowe może konkurować z mlekiem krowim. Tylko mleko sojowe dorównuje mleku krowiemu pod względem składników odżywczych. Ogromnym plusem mleka sojowego jest to, że nie zawiera laktozy. W dzisiejszym świecie coraz częściej pojawiają się różnego rodzaju alergie,a wśród nich nietolerancja laktozy. Dla osób mających problem z tolerancją laktozy mleko sojowe jest świetną alternatywą.
Mleko sojowe może służyć nie tylko jako napój, stanowi świetną bazę koktajli, budyniu, kasz czy innych dań. Wielbiciele kawy mogą go używać zamiast mleka krowiego.
Jak wszystko w nadmiarze, także i soja może zaszkodzić. Soja jak i inne rośliny strączkowe zawiera tioglikozydy, które źle wpływają na pracę tarczycy. Nie powinno się przekraczać 50 gramów spożycia soi w ciągu dnia. Osoby, które chcą wprowadzić soję do swojego jadłospisu, powinny zrobić to stopniowo i pamiętać, by nie przekraczać dziennego spożycia.
Mleko sojowe to nie tylko alternatywa dla wegetarian i osób z nietolerancją laktozy. Warto wprowadzić mleko sojowe chociażby jako urozmaicenie naszej diety.

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać