Przez niektórych kojarzone z nudną owsianką składającą się tylko z płatków i mleka. Wielka szkoda, bo są zdrowe, pożywne i można z nich robić dużo porannych smakołyków.
Jakie mają zalety płatki owsiane?
Posiadają:
- najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%), jest to białko z korzystnym składem aminokwasów
- najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich zbóż (7%),
- sporą ilość błonnika (11%) w tym cenny błonnik rozpuszczalny
- witamin: B1, B6, E oraz wapnia, magnezu i cynku
A także...
Usprawniają procesy trawienia, pomagają regulować ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Płatki owsiane należą do grupy produktów zawierających węglowodany złożone, które są uwalniane stopniowo i dają energię na długi czas.
Pomysły na płatki owsiane
- owsianka z dodatkiem orzechów, owoców w formie świeżej lub suszonej
- chrupiąca domowa granola
- zdrowe ciastka
- ciasta z dodatkiem płatków (w formie zmielonej zamiast mąki lub w całości)
- placki typu pancakes
Jakie płatki wybrać? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne?
Wybierajmy zwykłe lub górskie. Błyskawiczne są bardziej przetworzone.
Miłego dnia!