Na dobry początek dnia

Na dobry początek dnia

Od rana warto schrupać coś zdrowego i odżywczego. Może płatki owsiane?

Przez niektórych kojarzone z nudną owsianką składającą się tylko z płatków i mleka. Wielka szkoda, bo są zdrowe, pożywne i można z nich robić dużo porannych smakołyków.

Jakie mają zalety płatki owsiane?

Posiadają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%), jest to białko z korzystnym składem aminokwasów
  • najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich zbóż (7%),
  • sporą ilość błonnika (11%) w tym cenny błonnik rozpuszczalny
  • witamin: B1, B6, E oraz wapnia, magnezu i cynku

A także...

Usprawniają procesy trawienia, pomagają regulować ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Płatki owsiane należą do grupy produktów zawierających węglowodany złożone, które są uwalniane stopniowo i dają energię na długi czas.

Pomysły na płatki owsiane

  • owsianka z dodatkiem orzechów, owoców w formie świeżej lub suszonej
  • chrupiąca domowa granola
  • zdrowe ciastka
  • ciasta z dodatkiem płatków (w formie zmielonej zamiast mąki lub w całości)
  • placki typu pancakes

Jakie płatki wybrać? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne?

Wybierajmy zwykłe lub górskie. Błyskawiczne są bardziej przetworzone.

Miłego dnia!


Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje