Ciągłe i nawracające uczucie zmęczenia o niewyjaśnionej etiologii może być objawem "Zespołu przewlekłego zmęczenia". Stan ten powraca co jakiś czas i mimo odpoczynku, nie ustępuje. Ogranicza aktywność społeczną i zawodową, ponieważ prowadzi do zauważalnego osłabienia organizmu. W walce ze zmęczeniem bardzo pomocna okazuje się właściwa dieta.
Objawy ZPZ
Do objawów tego zespołu należy ogólnie zmęczenie, które stale się utrzymuje. Może ono prowadzić do wyczerpania organizmu. Często ogólne osłabienie dotyczy również mięśni. Występują bóle mięśniowe i stawowe. Pacjenci często skarżą się na powiększenie węzłów chłonnych, które również objawia się bólem. Dodatkowo występują zaburzenia snu, koncentracji i widzenia, objawiające się okresowym zmniejszeniem pola widzenia. Pojawia się nadmierna drażliwość i światłowstręt. Do objawów zespołu przewlekłego zmęczenia należy również podwyższona temperatura ciała, a nawet ból gardła.
Pierwszym objawem jest zmniejszenie dziennej aktywności fizycznej o ponad połowę. Wynika to z nawracającego zmęczenia, prowadzącego do wyczerpania, które utrzymuje się ponad pół roku. Jeśli nie jest wynikiem innego schorzenia, które objawia się zmęczeniem, np.: depresji, niedoczynności tarczycy, przewlekłej infekcji, bezdechu sennego, nowotworu czy chorób reumatycznych, i nie ustępuje mimo zastosowania odpoczynku, można stwierdzić zespół przewlekłego zmęczenia.
Przyczyny powstawania zespołu nie zostały wyjaśnione. Do czynników, które mogą powodować przewlekłe zmęczenie zalicza się:
- Zaburzenia psychologiczne,
- Zaburzenia neuroendokrynologiczne,
- Zaburzenia immunologiczne,
- Infekcje wirusowe,
- Reakcje uczuleniowe,
- Narażenie na toksyny.
Wpływ diety na zespół przewlekłego zmęczenia
Udowodniono, że dieta może poprawiać samopoczucie osób cierpiących z powodu zespołu przewlekłego zmęczenia, ze względu na składniki jakie z nią dostarczamy do organizmu. Do takich mikroskładników należą: L-karnityna, koenzym Q10, L-glutation. Dodatkowo należy dostarczać drogą doustną odpowiednią ilość witaminy C, E, D, karotenoidów, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, selen, cynku, miedzi i żelaza.
Należy stosować dietę bogatą w substancje zasadowe, w celu odkwaszenia organizmu. Zalecana jest dieta laktowegetariańska. Jest to odmiana wegetarianizmu, w której z codziennego jadłospisu poza mięsem (w tym drobiu i ryb), wyklucza się również jaja. Oprócz produktów pochodzenia roślinnego spożywa się mleko i jego przetwory. Jednak sugeruje się, aby dodatkowo unikać produktów wywołujących nietolerancje pokarmowe, do których mogą należeć produkty mleczne i pszeniczne, czy zawierające azotany. Należy wykluczyć alkohol, kofeinę, tytoń i spożycie cukrów prostych tj., słodyczy. Zaleca się spożywanie dużych ilości świeżych warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Dodatkowo należy zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości płynów na dobę.