Popularne czekoladki skradły serca milionów Polaków. A gdyby tak wprowadzić nieco zmian i pokazać je w nowej wersji? Zapewniamy, że są równie puszyste i słodkie jak te oryginalne. Skład oryginalnej wersji daje wiele do życzenia. Nie znajdziemy tam dobrych źródeł słodkiego smaku. Zawierają cukier i syrop glukozowo- fruktozowy ! Nasza wersja jest zdrowa i pyszna ,nie zawiera cukru.
- białka jaja kurzego 8 sztuk
- żelatyna 5 łyżek lub agar
- ksylitol 1 szklanka
- aromat waniliowy kilka kropel
- kakao 2 łyżki
- sól 1 szczypta
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 110 kcal
Sposób przygotowania:
Żelatynę należy wymieszać w miseczce z kilkoma łyżkami wody. Tak przygotowaną miseczkę wstawić do gorącej wody i mieszać, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Jajka należy sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną panię z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać ksylitol, aromat waniliowy i żelatynę. Oddzielić połowę masy i zmiksować ją z kakao. Białą część należy rozłożyć na foremce, po czym ułożyć na wierzchu ciemną część. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki na około 2h. Po schłodzeniu kroić na kawałki.
Smacznego!