Sałatka brokułowa z pieczywem

sałatka z brokuł

Sałatka w sam raz na kolację

Nasza propozycja jest pełna wartościowych składników odżywczych. Kukurydza bogata jest w zeaksantynę, brokuły w karotenoidy. Oliwa z oliwek i nasiona słonecznika to główne źródło witaminy młodości - czyli witaminy E. Mięso to wzór na  pełnowartościowe białko. Ser feta i jogurt naturalny doda nieco wapnia. Chleb żytni dostarczy dawkę błonnika i witamin z grupy B. Tyle produktów. Każdy ma swoją funkcję i źródło innych wartościowych składników. Komponuj swoje dania na podobnej zasadzie. Grunt to zdrowie!

Składniki na jedną porcję sałatki:

  • Brokuły  1 porcja - 100 g 
  • Chleb żytni 1 kromka 
  • Jogurt naturalny,2% tłuszczu 2 łyżki 
  • Kukurydza, konserwowa 2 łyżki 
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry  0,5 porcji
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 
  • Ser typu feta 1 porcja 25 g 
  • Nasiona słonecznika 1 łyżeczka 

Wartość energetyczna jednej porcji: 314 kcal

Sposób przygotowania posiłku:

Mięso z kurczaka pokroić i poddusić na oliwie. Brokuły ugotować na półtwardo, słonecznik podprażyć nasuchej patelni, a fetę pokroić. Jogurt doprawić solą i pieprzem. Na brokuła rozrzucić kurczaka, fetę,kukurydzę. Całość polać jogurtem i posypać nasionami słonecznika. Sałatkę zjeść z pieczywem.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje