Nasza propozycja jest pełna wartościowych składników odżywczych. Kukurydza bogata jest w zeaksantynę, brokuły w karotenoidy. Oliwa z oliwek i nasiona słonecznika to główne źródło witaminy młodości - czyli witaminy E. Mięso to wzór na pełnowartościowe białko. Ser feta i jogurt naturalny doda nieco wapnia. Chleb żytni dostarczy dawkę błonnika i witamin z grupy B. Tyle produktów. Każdy ma swoją funkcję i źródło innych wartościowych składników. Komponuj swoje dania na podobnej zasadzie. Grunt to zdrowie!
Składniki na jedną porcję sałatki:
- Brokuły 1 porcja - 100 g
- Chleb żytni 1 kromka
- Jogurt naturalny,2% tłuszczu 2 łyżki
- Kukurydza, konserwowa 2 łyżki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 0,5 porcji
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Ser typu feta 1 porcja 25 g
- Nasiona słonecznika 1 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 314 kcal
Sposób przygotowania posiłku:
Mięso z kurczaka pokroić i poddusić na oliwie. Brokuły ugotować na półtwardo, słonecznik podprażyć nasuchej patelni, a fetę pokroić. Jogurt doprawić solą i pieprzem. Na brokuła rozrzucić kurczaka, fetę,kukurydzę. Całość polać jogurtem i posypać nasionami słonecznika. Sałatkę zjeść z pieczywem.
Smacznego!