Szykując jedzenie do pracy należy mieć na uwadze to, aby posiłek zapewniał uczucie sytości na długo. Dzięki temu unikniemy podjadania i spacerków do automatu z batonami. Jak przygotować taki posiłek?
- Wybieraj produkty pełnoziarniste. Duża ilość błonnika i węglowodanów złożonych będą dłużej trawione.
- Dodaj do posiłku pełnowartościowe białko w postaci mięsa, sera czy nasion roślin strączkowych.
- Dopełnij danie przyprawami, odpowiednią porcją tłuszczu oraz błonnikiem obecnym w warzywach.
- Poniżej idealnie skomponowana propozycja sałatki, która dobrze sprawdzi się podczas przerwy w pracy czy na uczelni.
Składniki na jedną porcję sałatki z kurczakiem:
- makaron razowy 60 g
- pierś z kurczaka 80 g
- pomidory koktajlowe 5 sztuk
- rukola - 1 garść
- nasiona słonecznika - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- zioła prowansalskie, słodka papryka, sól i pieprz
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 590 kcal
Sposób przygotowania sałatki:
Makaron ugotować. Pierś pokroić w kostkę, doprawić ziołami i podsmażyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Smacznego!