Imbir najbardziej rozpowszechniony jest w Azji. Dla Azjatów to nie tylko przyprawa, to również lek stosowany przy przeziębieniu, mdłościach czy bólach miesiączkowych. Do niedawna w polskiej kuchni istniała tylko sproszkowana wersja dodawana do flaków czy pierników. Obecnie świeży korzeń imbiru można spotkać w każdym markecie czy bazarze. Warto więc dokładnie przyjrzeć się tej roślinie i odkryć jej cudowne właściwości. Świeży imbir zawiera w sobie zingiberol, gingerol oraz zinferon. Substancje te mają właściwości lecznicze. To właśnie one sprawiają, że imbir:
-ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania śliny i soku żołądkowego. Pobudzenie enzymów trawiennych sprawia, że organizm pochłania tylko dobre składniki odżywcze, wyrzucając niezdrowe. Dzięki imbirowi metabolizm przyspiesza, co wspomaga proces spalania kalorii. Zawarte witaminy i minerały czynią z tej niepozornej rośliny bombę witalną.
- leczy wzdęcia;
-łagodzi mdłości;
-łagodzi bóle miesiączkowe;
- polepsza krążenie krwi;
-zmniejsza agregację płytek krwi;
-zwiększa koncentrację;
- leczy przeziębienie, migreny, gdyż zawiera wiele substancji przeciwzapalnych;
-działa przeciwobrzękowo;
-pomaga w higienie jamy ustnej.
Jak widać, działanie imbiru jest wielokierunkowe. Niestety, nie wszyscy mogą pozwolić sobie na włączenie go do swojej diety. Jest to bardzo ostra przyprawa i powinny się jej wystrzegać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dodatkowo osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego (wrzody) czy refluks żołądkowy muszą z niego zrezygnować.
Należy rozróżniać imbir mielony od świeżego i pamiętać, że nie można go stosować wymiennie. Mielony lepiej używać do potraw słodkich typu ciasta, ciasteczka czy sałatek owocowych. Idealne połączenie stanowi z pieczonymi jabłkami. Świeży najlepiej używać z przyprawami korzennymi, np. zielem angielskim, liściem laurowym, gałką muszkatołowa, pieprzem. Nadaje pikantności owocom morza, a daniom z kaczki czy wieprzowiny zdecydowanie poprawia smak.
Warto włączyć imbir do swojej diety.
Każdy na pewno doceni jego właściwości. Warto przechowywać świeży imbir w lodówce. Najlepiej owinąć go papierowym ręcznikiem i włożyć do foliowego woreczka. Dzięki temu zachowamy świeżość nawet na kilka tygodni. Przed użyciem należy zeskrobać nożem skórkę tylko z fragmentu, który chcemy wykorzystać. Proszkowanego imbiru lepiej nie kupować w większych opakowaniach, gdyż bardzo szybko zwietrzeje.
Imbir posiada jeszcze jedną cudowną właściwość, choć pewnie docenią ją głównie kobiety. Olejek imbirowy wykorzystywany jest w kosmetykach wyszczuplająco-modelujących. Odpowiedzialny jest za pobudzenie krążenia i przyspiesza spalanie tłuszczu. Świetnie wspomaga walkę z cellulitem.
Reasumując, kto może, niech szybko zaopatrzy się w świeży imbir i korzysta na zdrowie.