13 stycznia, 2018

Cudowne właściwości imbiru

 Cudowne właściwości imbiru

Imbir najbardziej rozpowszechniony jest w Azji. Dla Azjatów to nie tylko przyprawa, to również lek stosowany przy przeziębieniu, mdłościach czy bólach miesiączkowych. Do niedawna w polskiej kuchni istniała tylko sproszkowana wersja dodawana do flaków czy pierników. Obecnie świeży korzeń imbiru można spotkać w każdym markecie czy bazarze. Warto więc dokładnie przyjrzeć się tej roślinie i odkryć jej cudowne właściwości. Świeży imbir zawiera w sobie zingiberol, gingerol oraz zinferon. Substancje te mają właściwości lecznicze. To właśnie one sprawiają, że imbir:

 -ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania śliny i soku żołądkowego. Pobudzenie enzymów trawiennych sprawia, że organizm pochłania tylko dobre składniki odżywcze, wyrzucając niezdrowe. Dzięki imbirowi metabolizm przyspiesza, co wspomaga proces spalania kalorii.  Zawarte witaminy i minerały czynią z tej niepozornej rośliny bombę witalną.

– leczy wzdęcia; 

-łagodzi mdłości;

-łagodzi bóle miesiączkowe;

– polepsza krążenie krwi;

-zmniejsza agregację płytek krwi; 

-zwiększa koncentrację;

– leczy przeziębienie, migreny, gdyż zawiera wiele substancji przeciwzapalnych;  

-działa przeciwobrzękowo; 

-pomaga w higienie jamy ustnej. 

Jak widać, działanie imbiru jest wielokierunkowe. Niestety, nie wszyscy mogą pozwolić sobie na włączenie go do swojej diety. Jest to bardzo ostra przyprawa i  powinny się jej wystrzegać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dodatkowo osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego (wrzody)  czy refluks żołądkowy muszą z niego zrezygnować. 

Należy rozróżniać imbir mielony od świeżego i pamiętać, że nie można go stosować wymiennie. Mielony lepiej używać do potraw słodkich typu ciasta, ciasteczka czy sałatek owocowych. Idealne połączenie stanowi z pieczonymi jabłkami. Świeży najlepiej używać z przyprawami korzennymi, np. zielem angielskim, liściem laurowym, gałką muszkatołowa, pieprzem. Nadaje pikantności owocom morza, a daniom z kaczki czy wieprzowiny zdecydowanie poprawia smak. 

Warto włączyć imbir do swojej diety.

Każdy na pewno doceni jego właściwości. Warto przechowywać świeży imbir w lodówce. Najlepiej owinąć go papierowym ręcznikiem i włożyć do foliowego woreczka. Dzięki temu zachowamy świeżość nawet na kilka tygodni. Przed użyciem należy zeskrobać nożem skórkę tylko z fragmentu, który chcemy wykorzystać. Proszkowanego imbiru lepiej nie kupować w większych opakowaniach, gdyż bardzo szybko zwietrzeje.

Imbir posiada jeszcze jedną cudowną właściwość, choć pewnie docenią ją głównie kobiety. Olejek imbirowy wykorzystywany jest w kosmetykach wyszczuplająco-modelujących.  Odpowiedzialny  jest za pobudzenie krążenia i przyspiesza spalanie tłuszczu. Świetnie  wspomaga walkę z cellulitem. 

Reasumując, kto może, niech szybko zaopatrzy się w świeży imbir i korzysta na zdrowie.

 

Inne wpisy które mogą Cię zainteresować

  • Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem

  • Sukces Naszego Dietetyka Triathlonisty

  • Rukola