Co powinno znaleźć się w diecie przyszłej mamy?
Ciąża to wyjątkowy stan każdej kobiety. To wtedy cały świat zaczyna kręcić się wokół tej małej istoty. Musimy przewartościować nasze życie i zadbać o to, aby swojemu dziecku dać to, co najlepsze. Będzie to nie tylko wyposażenie jego pokoiku, ale również odpowiednie odżywianie matki w czasie ciąży.
Przede wszystkim stawiamy na to, aby spożywane posiłki i produkty, były jak najbardziej wysoce odżywcze. W zasadzie możemy odnieść się w tym wypadku do naszej piramidy żywienia, z małymi wyjątkami. Mamy tu na myśli oczywiście, kobiety, które nie zmagają się na co dzień z jakąś chorobą. Każde schorzenie może spowodować, że niektóre produkty będą musiały być wykluczone. Jednak jest to jedynie indywidualny aspekt.
1. Warzywa i owoce
Znajdują się one na samym dole piramidy żywienia. W diecie kobiety ciężarnej mogą się one znaleźć jednakowo w formie surowej, gotowanej, a nawet kiszonej. Polecamy spożywanie warzyw i owoców zgodnie z sezonem. To wtedy właśnie te produkty są najbardziej wartościowe. Oprócz tego koniecznie trzeba pamiętać o dokładnym myciu, tak aby niepotrzebne patogeny trafiły do organizmu. Owoce i warzywa nie tylko wzbogacają dietę w witaminy i składniki mineralne. Dostarczają również rozpuszczalny błonnik, który wspomoże pracę jelit i usprawni proces wypróżniania.
2. Produkty zbożowe
W tej grupie mamy całą gamę najróżniejszych produktów. Wybierajmy pełnoziarniste produkty, ponieważ będą dostarczać energii w sposób ciągły, a nie nagły i szybki. Jest to ważne, ze względu na to, że wiele kobiet zmaga się z cukrzycą ciążową. Niech to będzie dla wszystkich przestrogą. Zadbanie o dietę na samym początku może zmniejszyć ryzyko powikłań. Pieczywo, które będzie zawierać różne nasiona, pozwoli na uzupełnienie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomagają one poprawić cholesterol całkowity.
3. Mleko i produkty mleczne
Ta grupa produktów powinna znaleźć swoje miejsce ze względu na bogate źródło wapnia i białka. Coraz częściej można zaobserwować nietolerancję laktozy. W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie wybieranie produktów bez laktozy. Oprócz tego, zamiast mleka można wybrać napoje roślinne. Jeśli mamy możliwość warto postawić na mleka roślinne przygotowywane w domu. Te, które można kupić w sklepach, bardzo często charakteryzują się podejrzanym składem.
4. Ryby, mięso i nasiona roślin strączkowych
Ta szeroka grupa produktów powinna uczestniczyć w diecie matki, aby dostarczyć pełnowartościowe białko. Należy zwracać uwagę na pochodzenie tych produktów i ich sposób przygotowania. Smażenie ich będzie powodować, że ich strawność będzie o wiele trudniejsza. Nasiona roślin strączkowych należy wcześniej namoczyć i dodawać przyprawy. Złagodzą one ewentualne wzdęcia po zjedzeniu strączków.
Do grupy produktów białkowych należą również jaja, charakteryzujące się najbardziej wzorcowym białkiem dla naszego organizmu. Dlatego też przyswajanie ich jest bardzo dobre. Warto jednak jadać je bez ciężkich sosów, ponieważ spowoduje to, że ich kaloryczność ulegnie zwiększeniu. Przez co z pozornie lekkostrawnego produktu powstanie ciężkostrawny i długo zalegający w żołądku posiłek.
5. Nasiona, orzechy i tłuszcze
To świetne uzupełnienie diety, które wzbogaci ją w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy pamiętać, że w diecie kobiety ciężarnej tłuszcze nie mogą być bardzo mocno ograniczane. To one właśnie mają wpływ na rozwój układu nerwowego małego dziecka.
Czego kobieta w ciąży nie powinna jeść?
Kobieta w ciąży powinna unikać głównie surowego mięsa, ryb i jaj. W takim razie spożywanie tatara, sushi, deserów z surowymi żółtkami, np. tiramisu muszą być koniecznie wykluczone. Może grozić to zakażenie np. salmonellą czy toksoplazmozą. Niewskazane będzie również jedzenie różnego rodzaju kremów na bazie śmietany, to również może wywołać zakażenie bakteryjne. Wśród ryb nie należy wybierać tych puszkowanych, jak i wędzonych. Sery pleśniowe czy też feta, koniecznie muszą być też wykluczone z diety. W tym wypadku spowodowane jest to ryzykiem zakażenia bakterią z rodzaju Listeriamonocytogenes.
Prócz tych typowych produktów, nie powinna pojawić się wysoce przetworzona żywność z długą listą składników. Taki produktami będą: zupy w proszku, produkty fast food, gotowe dania konserwowane i w słoiczkach.
Absolutnie w diecie kobiety ciężarnej nie może występować alkohol! Może powodować on wady w rozwoju płodowym. Możliwe, że takie dziecko urodzi się z wadami twarzoczaszki oraz ryzyko uzależnienia prawdopodobnie wzrośnie. Ponadto badania wskazują, że dzieci mogą gorzej odnajdywać się w społeczeństwie i mieć problemy w nauce.
Jak nie podjadać w ciąży?
Zdecydowanie należy przygotować sobie plan spożywania posiłków. To jedna z lepszych metod, która nie pozwala wtedy na odstępstwa. Regularne jedzenie spowoduje, że organizm będzie miał stały dostęp energii i nie powstaną chęci podjadania. Częstym problemem w przypadku podjadania są słodycze. Odnajdź lepsze alternatywy. Przygotuj zdrowe trufle na bazie kaszy jaglanej, a zamiast cukru wykorzystaj ksylitol czy daktyle.
To, czego warto unikać w czasie podjadania to pustych kalorii! Chipsy, paluszki, gotowe ciasteczka to zbędna energia bez żadnej wartości odżywczej. Zamiast tego niech będą to na przykład owoce, jakieś orzechy czy nasiona.
Czas ciąży rządzi się swoimi prawami. Każdy spożywany posiłek musi być przeanalizowany pod kątem jego wartości odżywczej.
Pamiętaj, nie odżywiasz jedynie siebie! Ta mała istota potrzebuje tego, co najlepsze, aby wstąpić do świata zdrowym i silnym!