Daktyle - źródło zdrowia i siły

Daktyle - źródło zdrowia i siły

Naturalna słodycz dla osób dbających o zdrowie i figurę

Internet to skarbnica mądrości wszelakiej, niestety wartościowe treści zazwyczaj giną przykryte sporą ilością niepełnych, a często i absurdalnych informacji. Jednym z popularniejszych tematów sieciowych dociekań są kwestie związane ze zdrowym odżywianiem. Ciekawym przykładem dezinformacji są listy najbardziej kalorycznych artykułów spożywczych. Poza oczywistościami, w górnych rejestrach takich tabel znaleźć można między innymi daktyle. Teoretycznie są to owoce o dużej zawartości cukrów prostych (do 80%), a więc powinno się je wykluczyć ze zbilansowanej diety. Tymczasem, po bliższym przyjrzeniu się daktylom okazuje się, że mają one doskonałe działanie prozdrowotne i zdecydowanie bardziej pomagają organizmowi niż szkodzą. 

Daktyle to owoce palmy daktylowej uprawianej w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu Stanów Zjednoczonych.

Istnieje kilka odmian palm, a ich owoce różnią się proporcjonalną zawartością mikroelementów i witamin. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że daktylowce należą do najstarszych gatunków drzew owocowych i uprawiane są od kilku tysięcy lat przed naszą erą.

Daktyle - skarbnice witamin i minerałów

Ze względu na słodkość daktyle idealnie nadają się do wyrobu wina, a w krajach arabskich produkuje się z nich tzw. miód daktylowy. W Polsce najłatwiej kupić daktyle suszone, które jednak nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych, ponieważ podlegają naturalnemu procesowi schnięcia pozostawiane w kiściach na drzewach. Suszone daktyle oprócz sporej dawki potasu zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Daktyle posiadają także właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna. 

Suszone daktyle mają nawet większą zawartość błonnika niż świeże owoce (do nieco ponad 8g na 100 g surowca), dzięki temu stanowią doskonały lek na zaparcia. Ponadto lekko alkaliczny odczyn pH sprawia, że daktyle zobojętniają kwasy żołądkowe i zmniejszają dolegliwości wynikające z nadkwasoty. 

Daktyle doskonałe dla sportowców

Wysoka zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych sprawia, że daktyle nadają się doskonale na energetyczną przekąskę dla uprawiających sport. Dzięki wysokiej zawartości potasu owoce są w stanie wyrównywać poziom tego elektrolitu w organizmie podczas wysiłku. Dietetyk bardzo często wprowadza ten owoc do jadłospisu układając dietę dla sportowców.

Kupując daktyle warto wybierać te z cenionym bio certyfikatem, ponieważ nie będą zawierały środków konserwujących. 

 

 
Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje