Internet to skarbnica mądrości wszelakiej, niestety wartościowe treści zazwyczaj giną przykryte sporą ilością niepełnych, a często i absurdalnych informacji. Jednym z popularniejszych tematów sieciowych dociekań są kwestie związane ze zdrowym odżywianiem. Ciekawym przykładem dezinformacji są listy najbardziej kalorycznych artykułów spożywczych. Poza oczywistościami, w górnych rejestrach takich tabel znaleźć można między innymi daktyle. Teoretycznie są to owoce o dużej zawartości cukrów prostych (do 80%), a więc powinno się je wykluczyć ze zbilansowanej diety. Tymczasem, po bliższym przyjrzeniu się daktylom okazuje się, że mają one doskonałe działanie prozdrowotne i zdecydowanie bardziej pomagają organizmowi niż szkodzą.
Daktyle to owoce palmy daktylowej uprawianej w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu Stanów Zjednoczonych.
Istnieje kilka odmian palm, a ich owoce różnią się proporcjonalną zawartością mikroelementów i witamin. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że daktylowce należą do najstarszych gatunków drzew owocowych i uprawiane są od kilku tysięcy lat przed naszą erą.
Daktyle - skarbnice witamin i minerałów
Ze względu na słodkość daktyle idealnie nadają się do wyrobu wina, a w krajach arabskich produkuje się z nich tzw. miód daktylowy. W Polsce najłatwiej kupić daktyle suszone, które jednak nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych, ponieważ podlegają naturalnemu procesowi schnięcia pozostawiane w kiściach na drzewach. Suszone daktyle oprócz sporej dawki potasu zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Daktyle posiadają także właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna.
Suszone daktyle mają nawet większą zawartość błonnika niż świeże owoce (do nieco ponad 8g na 100 g surowca), dzięki temu stanowią doskonały lek na zaparcia. Ponadto lekko alkaliczny odczyn pH sprawia, że daktyle zobojętniają kwasy żołądkowe i zmniejszają dolegliwości wynikające z nadkwasoty.
Daktyle doskonałe dla sportowców
Wysoka zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych sprawia, że daktyle nadają się doskonale na energetyczną przekąskę dla uprawiających sport. Dzięki wysokiej zawartości potasu owoce są w stanie wyrównywać poziom tego elektrolitu w organizmie podczas wysiłku. Dietetyk bardzo często wprowadza ten owoc do jadłospisu układając dietę dla sportowców.
Kupując daktyle warto wybierać te z cenionym bio certyfikatem, ponieważ nie będą zawierały środków konserwujących.