Dieta jogurtowa - co to jest i czy warto stosować
Dieta jogurtowa
Dieta jogurtowa - wady i zalety jej stosowania
Nadchodzi ważne wydarzenie, przykładowo wesele czy wymarzone wakacje. Dochodzi do nas myśl, że w pięknej sukni lub stroju kąpielowym wyglądalibyśmy o niebo lepiej bez kilku kilogramów. Jest za późno na zmianę trybu życia na zdrowy. Szukamy więc diet, które oferują szybką utratę wagi. Oczywiście nie jesteśmy nierozsądni i nie dajemy się podejść jedzeniu powietrza przez tydzień czy stosowaniu dziwnych suplementów. Nasza dieta musi być w miarę zdrowa i racjonalna. W ten sposób trafiamy na dietę jogurtową.
Dieta jogurtowa - co to za dieta?
Jak sama nazwa wskazuje, produktem przewodnim jest jogurt. Brzmi bardzo zdrowo, więc chętnie wgłębiamy się dalej w obawie jedzenia wyłącznie białej emulsji przez długi czas. Nadchodzi przyjemne rozczarowanie. Dieta jogurtowa trwa około 14 dni, podczas których do standardowych, zdrowych (!) posiłków dodaje się kubek jogurtu, ewentualnie innego przetworu mlecznego typu kefir, maślanka czy chudy twaróg. Łącznie zjadamy w ciągu dnia 3-4 kubki jogurtu naturalnego, a oprócz tego owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste oraz chude mięso i ryby.
Co otrzymujemy po 14 dniach? Nawet do 6kg mniej, do tego podkręcony metabolizm, lepszy stan mikroflory jelitowej, poprawę odporności i pracy układu pokarmowego, odpowiednią podaż fosforu, wapnia oraz wielu innych, cennych składników mineralnych i witamin. Badania udowodniły, że mając lepszą mikrobiotę jesteśmy w lepszym humorze i rzadziej doskwierają nam chandry czy depresje. Czy może być piękniej?
Na czym polega stosowanie diety jogurtowej?
Tak jak zaznaczyliśmy, dieta jogurtowa nie jest monodietą, czyli nie polega na wyłącznym jedzeniu jogurtów naturalnych. Nie jest też dietą mocno restrykcyjną. Nadal jemy niemalże wszystko, co zdrowe. To dieta wysokobiałkowa, dzięki której nie czujemy napadów głodu. Oprócz niezdrowych produktów i przekąsek, staramy się unikać zbyt tłustych serów czy mięsa. Jemy lekko, pamiętając o sporej ilości owoców, warzyw oraz oczywiście o nawodnieniu organizmu, czyli piciu minimum 1,5 l wody dziennie.
Nie bez znaczenia są też jogurty, które kupujemy. Przede wszystkim muszą mieć jak najprostszy skład. Idealnie, jeśli zawierają samo mleko, kultury bakterii i ewentualnie białka mlekowe. Zdecydowanie rezygnujemy z tych posiadających w składzie mleko w proszku czy inne dodatki. W żadnym wypadku nie kupujemy jogurtów słodzonych. Oczywiście można to zrobić, ale skoro chcemy się odchudzać, to mocne dosładzanie jogurtu niewiele ma wspólnego ze zrzucaniem kilogramów. Zdecydowanie lepiej dołożyć owoc lub dolać nieco 100% soku owocowego lub warzywnego. Inną rzeczą na którą zwracamy uwagę jest termin ważności. Im bliżej końca, tym mniej bakterii znajduje się w jogurcie, a więc jego „moc” jest słabsza. Dlatego na bieżąco kupujmy jogurty zamiast robić dwutygodniowe zapasy.
Zalety stosowania diety jogurtowej
Kiedy już myślisz, że znalazłeś idealną dietę, którą polecają dietetycy przychodzi punkt o nazwie: negatywny wpływ, wady lub kto nie powinien stosować diety. Zanim jednak do niego przejdziemy, podsumujmy, co jest faktyczną zaletą diety jogurtowej i co dietetycy rzeczywiście o niej sądzą.
- Krótki czas stosowania. 2 tygodnie „udziwnionego” jedzenia wytrzyma niemal każdy.
- Obietnica znacznego schudnięcia, przecież 6 kg to bardzo dużo! Pamiętaj, że sugerowane efekty są maksymalne do osiągnięcia i często dotyczą osób, które mają sporą nadwagę. Chcąc lekko poprawić figurę nie licz na aż taki efekt. Jeśli jednak dołożysz do diety aktywność fizyczną, z pewnością będzie lepiej.
- Brak znacznych restrykcji, ograniczonego jadłospisu czy ciągłego poczucia głodu. To zdecydowany plus diety. W końcu jedzenie ma być przyjemnością.
- Poprawa mikroflory bakteryjnej, oczyszczenie jelit, podkręcenie metabolizmu. Bakterie probiotyczne obecne w jogurtach nie pozostaną obojętne wobec organizmu. Z pewnością ich wpływ na zdrowie, odporność i lepsze samopoczucie będą odczuwalny.
- Rzekoma minimalna szansa efektu jo-jo.
Negatywny wpływ diety jogurtowej na organizm - wady diety jogurtowej
Dochodzimy do sedna. Dieta jogurtowa jest niewskazana dla osób źle tolerujących laktozę i mających problemy gastryczne po spożyciu nabiału. Uważać powinny także osoby z chorobami nerek, dla których diety wysokobiałkowe są niewskazane. Kolejną kontrowersyjną sprawą diety jest brak konkretów. Jeśli do standardowego sposobu żywienia dołożymy 4 jogurty dziennie, raczej marne szanse na schudnięcie. Dieta nie określa konkretnej kaloryczności, a jednak, aby schudnąć wymagany jest ujemny dzienny bilans kalorii. Dlatego chcąc podjąć się wspomnianej diety pasowałoby zasięgnąć porady dietetyka, który pomoże wyliczyć konkretną, dzienną ilość kalorii.
Na koniec wyprostujmy kwestie utraty 6 kilogramów w 2 tygodnie. Zwykle chcąc schudnąć zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej. Z perspektywy dietetycznej, aby było to realne, musielibyśmy zmniejszyć dzienną ilość przyjmowanych kalorii o około 2000, co byłoby możliwe jedynie u osób z mocną nadwagą, których dzienna podaż kalorii jest bardzo duża.
Niemniej diety jogurtowej nie przekreślamy zupełnie. Stosujmy się do niej, ale po konsultacji z profesjonalnym doradcą. Mamy na myśli określenie dziennego zapotrzebowania energetycznego i ustalenie jadłospisu z uwzględnieniem kilku jogurtów dziennie. Może dieta nie przyniesie utraty 6 kg w 2 tygodnie, jednak będzie mogła trwać dłużej, przyniesie oczekiwaną poprawę perystaltyki jelit i ogólnego samopoczucia oraz zminimalizuje ryzyko efektu jo-jo po zaprzestaniu jogurtowej diety.
Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh