Skrupulatnie stosujesz się do zaleceń swojego dietetyka i regularnie przychodzisz na wizyty kontrolne. Jednak mimo tego, wskazówka na wadze nie spada. Czujesz się bezradnie i nie masz już pomysłu, z czym może to być związane. Przychodzimy Ci na pomoc. W wielu przypadkach taki stan spowodowany jest występowaniem insulinooporności.
Insulinooporność - czyli oporne gubienie kilogramów
Za insulinooporność uważa się stan, w którym tkanki w organizmie są mniej wrażliwe na działanie insuliny. W momencie, gdy stwierdzono u Ciebie insulinooporność w niedalekiej przyszłości może rozwinąć się też cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego, zespół policystycznych jajników lub cukrzyca ciążowa.
Głównymi objawami insulinooporności są:
- zmęczenie
- zaburzenia koncentracji
- tycie w obrębie jamy brzusznej
- problemy ze zmniejszeniem masy ciała
- podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi.
Aby leczyć i wprowadzać zmiany w jadłospisie warto wykonać odpowiednią diagnostykę. Przede wszystkim będzie to doustny test obciążenia glukozą. Oprócz tego warto wyznaczyć wskaźnik HOMA. Skonsultuj się z lekarzem, a on poprowadzi Cię i zaleci co jeszcze warto uwzględnić w diagnostyce.
Dieta - czy muszę zrezygnować ze wszystkiego?
Nie, absolutnie tak nie będzie. Oczywiście w związku z chorobą będziesz musiał (musiała) zrezygnować z niektórych produktów. Pozostaną jednak też takie, z których z pewnością stworzysz pyszne dania i zarazisz nimi każdego domownika.
Najbardziej istotnymi zasadami diety w przypadku insulinoodporności są:
Regularność posiłków - istotny czynnik
Jest to bardzo ważne, ponieważ glukoza do krwi powinna być uwalniana stopniowo. Na początku może być Ci trudno wypracować ten nawyk. Jednak w kolejnych tygodniach, nie powinno Ci to sprawiać większego problemu. Organizm o odpowiedniej porze sam zacznie się domagać wyznaczonej porcji jedzenia. Co jest w tym wypadku jeszcze ważne? Oczywiście niepodjadanie pomiędzy wyznaczonymi porami. Dozwolone będzie jedynie picie wody mineralnej niegazowanej bądź gazowanej, jeśli Twój organizm to toleruje.
Słodycze - nie, owoce - nie zawsze, produkty zbożowe - tak!
Niezależnie od zaawansowania choroby totalnemu wyeliminowaniu będą podlegać słodycze, słodkie przekąski, soki, suszone owoce, jak i te surowe, które są najbardziej słodkie - winogrona, banany czy mango. Te, które są najbardziej polecane to owoce jagodowe: maliny, borówki, jagody, porzeczka, jeżyny. Jeśli zdecydujesz się na zjedzenie jakiegoś owocu, to dodaj do niego produkt, który będzie miał w swoim składzie tłuszcz, np. pestki dyni czy orzechy. Jeśli jednak Twój stan jest poważny, na jakiś czas warto zrezygnować całkowicie z owoców.
Spośród produktów węglowodanowych możemy wybrać odpowiednie porcje kasz, makaronów (najlepiej nie z pszenicy), pieczywo (np. żytnie), płatki owsiane (z pewnością niesłodkie płatki śniadaniowe). Ważne jest, aby były to produkty pełnoziarniste, które będą miały więcej błonnika i glukoza we krwi nie będzie się szybko podnosiła.
Warzywa - tak!
Warzywa można jeść w dowolnych ilościach zarówno w formie surowej, jak i gotowanej. Jedyną wskazówką jest to, żeby nie rozgotowywać ich nadmiernie. Te gotowane powinny być spożywane z większą kontrolą niż te surowe, np. ziemniaki, buraki, pietruszka, marchew czy dynia. Związane jest to głównie z szybkim podwyższaniem się glukozy, co nie jest wskazane w przypadku insulinooporności. Może sprawić Ci to nieco problemu, ale kompleksowa konsultacja z dietetykiem, bądź przygotowany plan żywieniowy rozwieje wszelkie wątpliwości.
Całkowity sposób odżywiania w tej jednostce chorobowej różni się od zasad racjonalnego żywienia. Spowodowane jest to głównie tym, że węglowodany muszą ulec ograniczeniu. W diecie w takim razie powinny pojawić się nieco zwiększone ilości tłuszczu i białka. Wszystko z pewnością zostanie zbilansowane przez dietetyka klinicznego, który uwzględni wszystkie zalecenia.
Mięso, ryby, strączki - tak
Omówiliśmy już warzywa, owoce i inne produkty węglowodanowe. W diecie, oprócz tych wcześniej wymienionych, powinny zagościć również nasiona roślin strączkowych, ryby i mięso - źródło białka. Oprócz tego orzechy, nasiona, pestki - jako źródło tłuszczu i białka. Jak również oleje roślinne czy też masło - jako źródło tłuszczu. Jeśli tolerujesz, możesz uwzględnić również produkty mleczne. Jednak warto zaznaczyć, że zawierają one cukier mleczny, czyli laktozę. Tak jak każdy cukier zostanie on zmetabolizowany do glukozy. Dlatego też jedzenie produktów mlecznych, powinno ulec pewnym modyfikacjom.
Aktywność fizyczna - nie każdy rodzaj
Szczególnie zalecanymi formami aktywności w insulinooporności będą spacery, tabata, joga, pilates, jazda na rowerze. Inne, bardziej wytrzymałościowe mogą spowodować zaburzenia w poziomie cukru we krwi. Związane jest to głównie z tym że aktywność fizyczna obniża stężenie glukozy w organizmie. Zwykle wraz z insulinoopornością występują również inne choroby, dlatego też dostosowanie ruchu powinno uwzględniać każdą z nich.
Najlepsze przyprawy: cynamon i kurkuma
W całej diecie warto wykorzystywać produkty, które będą zmniejszać stan zapalny w organizmie. Będzie to kurkuma i cynamon. Mówiąc o cynamonie mamy na myśli cynamon Cassia, a nie cynamon Cejloński.
Pamiętaj, zmaganie się na co dzień z tą chorobą to nie żaden wyrok. Każdy zgubiony kilogram gwarantuje Ci polepszenie wrażliwości insuliny na tkanki. Dobre nastawienie, regeneracja (sen), aktywność fizyczna, dieta i ewentualne leki dadzą efekt w postaci, lepszej sylwetki i olśniewającego wyglądu w kostiumie kąpielowym. Wszystko jest na wyciągnięcie ręki - do pracy!