3 lutego, 2017

Na dobry początek dnia

Na dobry początek dnia

Przez niektórych kojarzone z nudną owsianką składającą się tylko z płatków i mleka. Wielka szkoda, bo są zdrowe, pożywne i można z nich robić dużo porannych smakołyków.

Jakie mają zalety płatki owsiane?

Posiadają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%), jest to białko z korzystnym składem aminokwasów
  • najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkich zbóż (7%),
  • sporą ilość błonnika (11%) w tym cenny błonnik rozpuszczalny
  • witamin: B1, B6, E oraz wapnia, magnezu i cynku

A także…

Usprawniają procesy trawienia, pomagają regulować ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Płatki owsiane należą do grupy produktów zawierających węglowodany złożone, które są uwalniane stopniowo i dają energię na długi czas.

Pomysły na płatki owsiane

  • owsianka z dodatkiem orzechów, owoców w formie świeżej lub suszonej
  • chrupiąca domowa granola
  • zdrowe ciastka
  • ciasta z dodatkiem płatków (w formie zmielonej zamiast mąki lub w całości)
  • placki typu pancakes

Jakie płatki wybrać? Zwykłe, górskie czy błyskawiczne?

Wybierajmy zwykłe lub górskie. Błyskawiczne są bardziej przetworzone.

Miłego dnia!

Inne wpisy które mogą Cię zainteresować

  • Kasza manna – zdrowa i łatwa w przygotowaniu

  • Leczenie zakażenia bakterią Helicobacter pylori

  • Afrodyzjaki