Natura na pomoc sportowcom

Zdrowe wsparcie dla osób lubiących wysiłek fizyczny - arbuz i sok z wiśni
Przyroda podaje nam wiele pomocnych rozwiązań, które mają dobry wpływ na ciało. Dla osób uprawiających sport polecamy arbuza i sok z wiśni.
Zdrowe wsparcie dla osób lubiących wysiłek fizyczny - arbuz i sok z wiśni
Arbuz na pomoc sportowcom
Arbuz za sprawą znacznej ilości aminokwasu cytruliny sprzyja produkcji pozytywnie wpływającego na organizm TLENKU AZOTU. Jest to inny wpływ niż azotany pochodzące z buraków.
Co więcej, są na to dowody naukowe: przeprowadzono test maksymalnego wysiłku na cylkoergometrze, gdzie wykazano, że u grupy, która spożyła 500ml soku z arbuza tętno szybciej wracało do spoczynkowego, a bolesność mięśni po 24h była mniejsza.
Pamiętajmy, że cytrulina ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, a także wydolność sportowców.
Dbajmy o swoją dietę. Pamiętajmy o zachowaniu proporcji owoców w diecie w ciągu dnia - wystarczą 2-3 porcję, aby wprowadzić pozytywne antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne.
Badania: M.P Tarazona- Diaz i in. "Watermelon Juice: Potencial Functional Drink for Sore Muscle Relief in Athletes., 2013.
Sok z wiśni a poprawa wydolności fizycznej
Sok z wiśni- jego zadaniem jest przyspieszenie regeneracji. Badania Kuehla i wsp z 2010r opublikowane w czasopiśmie naukowym Journal of the International Society of Sports Nutrition, dotyczące bolesności mięśni u biegaczy wykazały, ze sok z wiśni wyraźnie zmniejsza uczucie bólu po biegu w porównaniu z placebo. Biegaczom, którzy przyjmowali sok z wiśni przed maratonem, szybciej powracała siła izometryczna mięśni. Stan zapalny w mięśniach oraz stres oksydacyjny były mniejsze niż w grupie placebo (wg Howatson i wsp, 2010).
Na zdrowie!

Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh