Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Czekolada na diecie

Pozytywne aspekty spożywania czekolady



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Czy spożywanie czekolady może mieć zalety?

Zazwyczaj osoby walczące z nadwagą w pierwszej kolejności rezygnują z wszelkich rodzai słodyczy, również z czekolady. Bardzo często jest to ogromne poświęcenie. Nie oszukujmy się, zazwyczaj wszyscy kochają czekoladę. Często rezygnacja z czekolady wywołuje ogromną frustrację i kryzysy w odchudzaniu.

Czy jest możliwe spożywanie czekolady na diecie, bez konsekwencji w postaci dodatkowych kilogramów? TAK.

Można, a nawet trzeba sięgać po czekoladę, ale trzeba wybierać świadomie. Nie każda czekolada dostępna w sklepie, będzie dobrym wyborem. Na sklepowych półkach jest ogromny wybór.

Czym zatem się kierować, wybierając czekoladę?

Rodzaje czekolad

Czekolady dzielimy ze względu na zawartość w nich miazgi kakaowej. I tak wyróżniamy:

− czekoladę gorzką naturalną zawierającą od 35-70% miazgi kakaowej,
− czekoladę deserową zawierającą do 50% miazgi kakaowej,
− czekoladę mleczną zawierającą nie mniej niż 25% miazgi kakaowej,
− czekoladę białą zawierającą nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego.
Oczywiście istnieją czekolady zawierające różne dodatki. Warto przed zakupem dokładnie przeanalizować skład, niektóre czekolady to dziwne twory składające się z syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu palmowego i innych niezdrowych dodatków. Takich czekolad powinni wystrzegać się wszyscy. Takie produkty mogą przyczynić się do stłuszczenia wątroby.

Jaką czekoladę wybrać?

Najzdrowszym wyborem będzie czekolada, która zawiera w sobie jak najwięcej kakao. Najlepiej wybierać taką, która zawiera minimum 70% kakao. Dobra czekolada powinna zawierać w sobie miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Czekolada tak naprawdę nie potrzebuje innego rodzaju tłuszczu, a więc kupując czekoladę, wybierajmy tylko te z tłuszczem kakaowym.

Czy warto jeść czekoladę?

Wiadomo, że czekolada zaspokaja nasze chęci na słodkości i poprawia nastrój.

Czy jednak spożywanie ciemnej czekolady niesie za sobą inne korzyści?

Badania naukowe udowadniają, że ciemna czekolada wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Działa nie tylko na nasze ciało, ale także na umysł. Udowodniono, że ciemna czekolada wspomaga koncentrację. Z badań wynika przewaga czekolady ciemnej nad mleczną. Ciemna czekolada zmniejsza apetyt, jest bardziej sycąca od swojej mlecznej wersji. Dlatego to po nią powinny sięgać osoby redukujące wagę, ale także osoby dbające o wagę i zdrowie.
Jedzmy więc czekoladę na zdrowie, jednakże zawsze wybierajmy czekoladę ciemną o wysokiej zawartości kakao. Osobom, które do tej pory wybierały czekolady mleczne i białe, początkowo może być ciężko docenić ich wspaniały smak. Naprawdę warto się do nich przekonać, potem żadna inna czekolada nie będzie tak dobrze smakować, jak właśnie naturalnie gorzka.

 

 

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać