Rukola

Rukola

Śródziemnomorska roślina, którą warto wprowadzić do jadłospisu ze względu na potężna dawkę witamin, które zawiera.

Rukola czyli rokietta siewna należy do grupy roślin kapustowatych i pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego. Używana jest często jako składnik sałatek lub element ozdobny dań. Z jej nasion tłoczony jest olej a wysuszone używane są jako zamiennik pieprzu. W obecnych czasach jest powszechnie uprawiana w wielu rejonach świata.

Wartości odżywcze rukoli

Warzywo jest bogate w wiele składników min. witaminy C, A i z grupy B, olejki eteryczne, błonnik, chlorofil (karotenoidy), sole mineralne : potas, cynk, żelazo, wapń. Jest źródłem kwasu foliowego i alfa-linolenowego, który daje roślinie posmak lekko orzechowy. Jednocześnie pikantny smak roślina zawdzięcza obecności aminokwasów siarkowych, które sprawiają że ma działanie bakteriobójcze.

Właściwości rukoli

Leczniczo działają: roślina, nasiona oraz olej z nasion  Rokietta pomaga szczególnie w procesie trawiennym: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka, zwalcza nadkwaśność , likwiduje wzdęcia, zgagę i bóle brzucha. Rukola ma również działanie moczopędne i przeciwszkorbutowe, uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych. Pomaga przyswajać żelazo z pokarmów.

Rukola to samo zdrowie!

Radosław Siałkowski

Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:
Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
To może Cię zainteresować!