Obawa o witaminę C

Obawa o witaminę C

Czy słuszny jest zakaz łączenia ogórka z pomidorem w jednym daniu?

Wpływ niedoboru witaminy C na organizm

Niedobór witaminy C zwiększa łamliwość kości, spowalnia gojenie się ran, zaburza przemiany kwasów tłuszczowych, zmniejsza odporność na infekcje, może sprzyjać bólom mięśniowym, zmęczeniu, apatii czy powodować brak apetytu. W najgorszym przypadku może prowadzić do wystąpienia choroby, która wiąże się z obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów (tzw. szkorbut). Witamina C w dużych dawkach nie jest toksyczna. Sprzyjać może jednak tworzeniu się kamieni w nerkach.

Przykre konsekwencje związane z niedoborem witamy C sprawiają, iż staramy się dostarczyć odpowiednią jej ilość z pożywieniem. Z wielu źródeł możemy dowiedzieć się, że nie powinno się łączyć pomidora i ogórka podczas jednego posiłku. Słysząc takie informacje wielu z nas rezygnuje z tego połączenia. 

Jaki jest powód sugestii by nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Osoby, które zabraniają pechowego połączenia np. w sałatce greckiej, kierują się faktem, że ogórek zawiera enzym - askorbinazę - który jest odpowiedzialny za rozkład witaminy C.  Jednak należy zwrócić uwagę na to, że nie tylko pomidor jest źródłem tej witaminy. Możemy dostarczyć jej z wielu innych źródeł. Więc jeśli pomidor z ogórkiem nie są jedynymi warzywami w naszym menu, bez obaw możemy je łączyć. 

Cała prawda

Spożywając pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia oraz trzymając się zasady, że najważniejsze jest urozmaicenie, możemy być pewni, że nasza dieta będzie obfita w witaminę C - a więc możemy bezkarnie łączyć pomidora z ogórkiem. Jeśli jednak zależy nam na spożyciu potrawy o dużej zawartości witaminy C, można wówczas zrezygnować z dodatku ogórka. 

Tak naprawdę, jeśli zależy nam na dostarczeniu dużej ilości witaminy C, powinniśmy sięgnąć po produkty będące jej dobrym źródłem. Porcja pomidora (100g) dostarcza  15mg. Cytryny, pomarańcze i grejpfruty zawierają jej około 50mg na 100g. Natomiast najlepszymi źródłami witaminy C są: z owoców - czarna porzeczka (ok. 180mg witC/100g), z warzyw - czerwona papryka (ok. 145mg witC/100g). 

Prawdziwym skarbcem witaminy C jest dzika róża. Jej garść pokrywa kilkukrotnie nasze dzienne zapotrzebowanie (które wynosi u osób dorosłych ok. 60-70mg/d). Zawartość szacuje się na poziomie 1500 mg w 100 g. Powinna być szczególnie wykorzystywana podczas terapii chorób wirusowych np.: grypy. Dżemy, konfitury, soki czy preparaty z dzikiej róży dostaniemy w sklepach spożywczych, zielarskich i aptekach. Badania dowodzą, że najbogatszym źródłem witaminy C jest acerola, nazywana "wiśnią z Barbados". Zawiera jej od 1400 do nawet 4500 mg w 100g. Jednak w naszym klimacie owoc ten nie występuje, możemy jedynie pić soki z jej udziałem czy spożywać suszone owoce. 

Warto również wiedzieć, że z badań wykonywanych w Polsce wynika, że głównym źródłem witaminy C w dziennej racji pokarmowej przeciętnego Polaka są ziemniaki. Mimo, iż są mało zasobne w tę witaminę (10-15mg wit C / 100g), to jednak spożywamy ich proporcjonalnie więcej niż innych warzyw czy owoców. Wynika z tego, że rezygnując ze spożycia ziemniaków, warto wówczas zwiększyć spożycie innych produktów będących źródłem witaminy C.


Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje