Oto odwiecznie pytanie powtarzane przez osoby, które rozpoczynają dietę. Statystycznie Polak zjada ponad 100 kg rocznie ziemniaków. Widać, że kochamy ziemniaki.
Czy naprawdę przechodząc na dietę, musimy się ich wyrzec?
Przyjrzyjmy się temu warzywu bliżej. Ziemniak to nic innego jak roślina bulwowa. Istnieje wiele odmian tej rośliny. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiana w wielu krajach. Ziemniak jest warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów: gotować, smażyć, prażyć, piec. Ich wartość odżywcza różni się w zależności od sposobu przyrządzenia. Istotne jest, że zawierają węglowodany, błonnik, witaminę C, witaminę B, potas i mangan. 100 gramów ziemniaków to tylko 77 kalorii. Skąd więc przekonanie, że ziemniaki są tuczące i trzeba je wykluczyć z jadłospisu? Niestety, mówiąc ziemniaki, od razu widzimy talerz ziemniaków polanych skwarkami, tłustym sosem czy śmietaną. Stąd nasze błędne przekonanie, że ziemniaki tuczą.
Jednak to nie one są bombą kaloryczną, a dodatki do nich
Spójrzcie sami:
Ziemniaki same - 100g/77kcal
Ziemniaki (100g) z okrasą ze skwarek (10g)- 157 kcal.
Okrasa podnosi nam bardzo kaloryczność, a 10 gramów skwarek to tak niewiele. Także naprawdę warto patrzeć nie na same ziemniaki, a raczej na dodatki do nich. Same w sobie są doskonałym wyborem. To jak je przyrządzimy i podamy stanowi największy problem. Przygotowując purée z ziemniaków, można użyć masła, śmietany, majonezu lub jogurtu. Warto wybrać zdrowszą i mniej kaloryczną wersję i użyć jogurtu.
Należy podkreślić, że ziemniaków nie powinno się gotować zbyt długo, gdyż wtedy tracą dużo wartości odżywczych. Najzdrowszymi formami ich przygotowania są: gotowanie w mundurkach lub na parze.
Nie dość, że ziemniaki stanowią świetne uzupełnienie diety, to są polecane osobom mającym problem z nadciśnieniem, cukrzycą, a także osobom z problemami z układem trawiennym. Ziemniaków powinni za to wystrzegać się osoby chore na reumatyzm, gdyż mogą wywoływać bóle oraz sztywność stawów.
Na zakończenie warto podkreślić, że ziemniaki bez tłustych dodatków są dobrym i zdrowym dodatkiem w zbilansowanej diecie
Pamiętajmy jednak, by wystrzegać się frytek i chipsów. To, że są zrobione z ziemniaków, nie czyni z nich zdrowych produktów. Są bardzo kaloryczne, a często smażone przy wykorzystaniu kilkakrotnie tego samego tłuszczu. Jeżeli mamy nieodpartą chęć na frytki, to zróbmy je w domu bez dodatku tłuszczu. Tylko starajmy się, by w takiej postaci pojawiały się w naszym menu okazjonalnie.