Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i curry

Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i curry

Wersja fit popularnych kotlecików ziemniaczanych

Ziemniaki zaliczają się do bardzo dobrych, zdrowych węglowodanów. Posiadają w swoim składzie cenne witaminy i składniki mineralne. Wbrew powszechnej opinii nie powodują przyrostu niechcianej masy ciała. Bardzo ważnym czynnikiem jest  dobranie i połączenie ich z innymi  zdrowymi składnikami  danej potrawy. Z reguły łączone są z  tłustymi sosami i wtedy właśnie dochodzi do spożycia nadmiaru  kalorii. Nie bójmy się ziemniaków !

Składniki na jedną porcję kotlecików:

Wartość energetyczna jednej porcji:355 kcal

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania. Aby przyspieszyć ten proces można je zalać wrzątkiem co skróci czas gotowania o dobre 10-15 minut. Szczypta soli do smaku nie zaszkodzi. Szpinak pozbawiamy łodyżek, siekamy  liście na mniejsze kawałki blanszujemy w gotującej się wodzie. Odcedzone ziemniaki posłużą do przygotowania puree na maśle. Dodajemy do niego szpinak, szczypior i curry - mieszamy. Powstałą masę formujemy w kotleciki a te obtoczone w mące mogą śmiało zaistnieć na patelni i nabrać pięknego, rumianego koloru. Zajmie im to około 5 minut.

Smacznego

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje