Ziemniaki zaliczają się do bardzo dobrych, zdrowych węglowodanów. Posiadają w swoim składzie cenne witaminy i składniki mineralne. Wbrew powszechnej opinii nie powodują przyrostu niechcianej masy ciała. Bardzo ważnym czynnikiem jest dobranie i połączenie ich z innymi zdrowymi składnikami danej potrawy. Z reguły łączone są z tłustymi sosami i wtedy właśnie dochodzi do spożycia nadmiaru kalorii. Nie bójmy się ziemniaków !
Składniki na jedną porcję kotlecików:
- Mąka żytnia razowa 2 łyżki 20 g
- Masło ekstra 1 łyżeczka 5 g -
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki 10 g
- Ziemniaki, średnio 3 sztuki 180 g
- Curry proszek 1 porcja 3 g
- Szpinak 1 pęczek 100 g
- Szczypiorek 1 łyżeczka 5 g
Wartość energetyczna jednej porcji:355 kcal
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania. Aby przyspieszyć ten proces można je zalać wrzątkiem co skróci czas gotowania o dobre 10-15 minut. Szczypta soli do smaku nie zaszkodzi. Szpinak pozbawiamy łodyżek, siekamy liście na mniejsze kawałki blanszujemy w gotującej się wodzie. Odcedzone ziemniaki posłużą do przygotowania puree na maśle. Dodajemy do niego szpinak, szczypior i curry - mieszamy. Powstałą masę formujemy w kotleciki a te obtoczone w mące mogą śmiało zaistnieć na patelni i nabrać pięknego, rumianego koloru. Zajmie im to około 5 minut.
Smacznego