Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i curry

Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i curry

Wersja fit popularnych kotlecików ziemniaczanych

Ziemniaki zaliczają się do bardzo dobrych, zdrowych węglowodanów. Posiadają w swoim składzie cenne witaminy i składniki mineralne. Wbrew powszechnej opinii nie powodują przyrostu niechcianej masy ciała. Bardzo ważnym czynnikiem jest  dobranie i połączenie ich z innymi  zdrowymi składnikami  danej potrawy. Z reguły łączone są z  tłustymi sosami i wtedy właśnie dochodzi do spożycia nadmiaru  kalorii. Nie bójmy się ziemniaków !

Składniki na jedną porcję kotlecików:

Wartość energetyczna jednej porcji:355 kcal

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania. Aby przyspieszyć ten proces można je zalać wrzątkiem co skróci czas gotowania o dobre 10-15 minut. Szczypta soli do smaku nie zaszkodzi. Szpinak pozbawiamy łodyżek, siekamy  liście na mniejsze kawałki blanszujemy w gotującej się wodzie. Odcedzone ziemniaki posłużą do przygotowania puree na maśle. Dodajemy do niego szpinak, szczypior i curry - mieszamy. Powstałą masę formujemy w kotleciki a te obtoczone w mące mogą śmiało zaistnieć na patelni i nabrać pięknego, rumianego koloru. Zajmie im to około 5 minut.

Smacznego

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi