Zielona kawa na odchudzanie i zdrowie

Zielona kawa na odchudzanie

Mała zielona, czyli czym jest zielona kawa i jakie ma właściwości?

Czego to już ludzie nie wymyślą. Z roku na rok pojawia się coraz więcej nowości żywieniowych, o których dziesięć lat temu nikt nie miał prawa słyszeć. Mamy już herbaty w różnych kolorach. Teraz pora na kawę i to zieloną. Czy to nowa, genetycznie modyfikowana odmiana ziaren, a może wręcz przeciwnie, ich pierwotna wersja?

Co to jest zielona kawa?

W tym przypadku nie ma mowy o nowościach. Zielona kawa to nic innego jak ziarna kawowca przed etapem palenia. Okazuje się, że kawa przed obróbką termiczną posiada bardzo zróżnicowane skład i właściwości względem palonego odpowiednika. O czym mowa? Przede wszystkim zawiera dużo kwasu chlorogenowego, który jest odpowiedzialny za szereg pozytywnych działań w organizmie. Ponadto zielona kawa ma w sobie sporo nielotnych związków oraz oczywiście dużą ilość kofeiny.

Jak parzyć zieloną kawę?

Sposób parzenia zielonej kawy jest dość prosty i niewiele różni się od standardowej „małej czarnej”. Kupując całe ziarna zaleca się, aby przed użyciem młynka, rozgnieść je w moździerzu. Pozwoli to uniknąć uszkodzenia urządzenia. Około dwóch czubatych łyżeczek (15 mg) świeżo zmielonej kawy zalewamy 200-250 ml wrzątku. Parzymy około 10 min. Biorąc pod uwagę ilość zawartej kofeiny zaleca się, aby „małej zielonej” pić nie więcej niż dwie filiżanki i do tego około pół godziny przed posiłkiem.
Dla kawoszy mamy jednak złą wiadomość. Smak zielonej kawy różni się od standardowej – jest ziołowy i nieco goryczkowy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wymieszać ją z kawą tradycyjną, lub doprawić ją niczym czarną – cukrem, cynamonem lub kardamonem.

Zielona kawa a odchudzanie

To nie złudne nadzieje, a potwierdzone badaniami fakty. Zielona kawa dzięki obecności kwasu chlorogenowego redukuje na poziomie 7 procent ilość przyswajanej przez organizm glukozy. Potwierdzeniem tego zjawiska było doświadczenie przeprowadzone na grupie 30 osób, u których stwierdzono nadwagę. W ciągu 12 tygodni jedna część badanych przyjmowała tradycyjną kawę rozpuszczalną, a druga tę samą kawę wzbogaconą o dawkę kwasu chlorogenowego. Po zakończonym eksperymencie zważono wszystkich uczestników. W pierwszej grupie odnotowano średni spadek masy ciała na poziomie 1,7 kg, natomiast w drugiej aż 5,4 kg.

Czy zielona kawa jest zdrowa?

Tak! Często środki, które wydają się być skuteczne w walce z odchudzaniem powodują jednocześnie pewne dysfunkcje, niedobory czy nawet choroby. Zielona kawa to całkowicie bezpieczna substancja, która działa korzystnie nie tylko na poziom cukru we krwi, a tym samym na odchudzanie. Kwas chlorogenowy ma także potwierdzone działanie antynowotworowe.
Niepalone ziarna kawowca to także źródło między innymi kwasu salicylowego działającego przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, a także kwasów galusowego i gentyzynowego – substancji wspierających organizm w walce z bakteriami i wirusami. Kawa ma w sobie także sporo antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.
Zaletą kawy zielonej jest też duża zawartość kofeiny, która przyjmowana w rozsądnych porcjach pobudza organizm do działania i spalania tkanki tłuszczowej.

Dla kogo kawa zielona?

Wyjątkowe działanie zielonej kawy może być jednak niebezpieczne dla pewnych grup osób. Zbyt wysoka ilość kofeiny jest niewskazana dla kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży przed 16 rokiem życia, a także dla chorych na serce i nadciśnienie.
Pozostałe osoby mogą bez przeszkód cieszyć się pobudzającą mocą „małej zielonej” oraz wszelkimi prozdrowotnymi właściwościami kwasu chlorogenowego.

Radosław Siałkowski

Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:
Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
To może Cię zainteresować!