Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Choroba Leśniowskiego i Crohna

Choroba Leśniowskiego i Crohna



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Istota, objawy i dieta podczas choroby

Choroba Leśniowskiego i Crohna to przewlekłe nieswoiste zapalenie jakiegoś odcinka przewodu pokarmowego. Etiologia nie jest znana. Jest to choroba przewlekła, która przebiega z okresami zaostrzeń i złagodzenia objawów. 

Etiologia nie jest znana. Jest to choroba przewlekła, która przebiega z okresami zaostrzeń i złagodzenia objawów. Zmiany zapalne umiejscowione są najczęściej w końcowym odcinku jelita cienkiego. Mogą być również zlokalizowane w okolicach odbytu i w jelicie grubym. Przewlekły stan zapalny obejmuje wszystkie warstwy jelita. Dochodzi do owrzodzeń błony śluzowej, a nawet powstawania szczelin czy ropni. Pojawiają się przetoki między jelitami lub między jelitami a ścianą brzucha. Mogą być zlokalizowane również około odbytu. Z czasem owrzodzenia zmieniają się w blizny. Zmiany włókniste powodują, że ściana jelita staje się coraz grubsza, dochodzi do zwężenia, a nawet zamknięcia światła jelita.

Objawy nie są charakterystyczne i rozwijają się stopniowo. Zależą od miejsca wystąpienia procesu zapalnego w przewodzie pokarmowym, rozległości i stopnia zaawansowania choroby. W początkowej fazie pojawia się podwyższona temperatura ciała, osłabienie, a w konsekwencji występuje brak łaknienia. Następnie pojawiają się skurczowe bóle w dolnej lub środkowej części brzucha. Mogą pojawić się wzdęcia brzucha i biegunki z domieszką śluzu lub krwią. U chorych postępuje wychudzenie, a w badaniach biochemicznych można zaobserwować niedokrwistość.

Dieta w leczeniu choroby Leśniowskiego i Crohna odgrywa kluczową rolę.

W okresie zaostrzeń wskazane może być leczenie żywieniowe drogą dożylną. Równocześnie drogą doustną należy podawać zbilansowane bezresztkowe diety przemysłowe. 

Po ustąpieniu ostrych objawów choroby można wprowadzić napar z rumianku, słabą herbatę czy słaby rosół. Następnie można podawać suchary, bułkę, ryż, jajo na miękko czy gotowane, drobiowe mięso mielone z ziemniakami puree. 

 Następnie należy rozpocząć żywienie z wykorzystaniem produktów naturalnych. Ze względu na brak łaknienia i ryzyko wystąpienia niedożywienia należy stosować dietę bogato energetyczną. Z powodu, występującej podczas tej choroby, gorączki wprowadza się dietę bogato białkową. Zaleca się aby ponad połowa podaży białka pochodziła z produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy pamiętać, że Ci chorzy na ogół źle tolerują mleko. Można próbować wprowadzać stopniowo przetwory mleczne, takie jak: jogurt, kefir czy sery twarogowe. W przypadku gdy pojawi się biegunka, kruczenie lub przelewanie w jelitach, należy natychmiast wykluczyć wszystkie produkty mleczne z diety. Zaleca się ograniczenie podaży tłuszczu. W niewielkiej ilości można podawać masło czy oleje. Dodatkowo powinno się stosować do zaleceń diety łatwostrawnej. Z jadłospisu należy wykluczyć tłuste potrawy, ciężko strawne, wzdymające, długo zalegające w żołądku. Należy wykluczyć ostre przyprawy, alkohol, kawę naturalną czy mocną herbatę. Ograniczeniu ulega również spożycie błonnika pokarmowego. Warzywa i owoce należy podawać w postaci soków lub po ugotowaniu i rozdrobnieniu. Należy dbać o odpowiednią podaż składników mineralnych i witamin, w tym kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza, aby zapobiegać wystąpieniu lub postępowi rozwoju niedokrwistości. 


Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać