Czarnuszka- właściwości zdrowotne

Czarnuszka niepozorny bohater
Każdy, kto pragnie posiąść wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania powinien przyswoić sobie, czasami skomplikowaną, terminologię medyczną i biochemiczną. Adept pożądający informacji zazwyczaj czyta wszystko co wiąże się z szeroko pojętą tematyką dietetyczną. Co ciekawe, niezależnie od jakiej strony zacznie, prędzej czy później trafi na entuzjastyczny artykuł o cudownych właściwościach czarnuszki.
Czarnuszka - złoto faraonów, leczy wszystko oprócz śmierci
Powyższe hasło, wraz z obowiązkową informacją, że fiolkę oleju z czarnuszki znaleziono w grobowcu pewnego faraona,stanowi doskonały punkt wyjścia do przedstawienia faktycznie nieprzebranych walorów czarnuszki siewnej (Nigella sativa).
Na początku warto przyjrzeć się składowi tej skromnej rośliny zwanej także czarnym sezamem:
kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy (omega-9), kwas linolowy (omega-6), kwas alfa-linolenowy (omega-3), witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu
Zdrowotne właściwości czarnuszki
Po pierwsze czarnuszka ma silne działanie antybakteryjne, podejmuje walkę nawet z gronkowcem złocistym, który bywa odporny na większość antybiotyków. Dzięki zawartości olejków eterycznych tymolu, tymochinonu i tymohydrokinonunasiona i olej z czarnuszki pomagają skutecznie zwalczać zakażenia grzybiczne.
Nie do końca wiadomo jaki wygląda mechanizm działania czarnuszki wspomagający zwalczanie pasożytów tasiemca i przywry w organizmie, ale stwierdzono widoczną korelację między zażywaniem oleju z tego zioła, a wzmocnieniem układu immunologicznego i poprawą funkcji wątroby.
Kolejna spektakularna właściwość czarnuszki to zdolność do redukcji chorób oddechowych takich jak astma czy świszczący oddech. Kuracja zakładająca kilkutygodniowe spożywanie oleju czarnuszkowego szczególnie dobrze oddziałuje na dzieci.
Czarnuszka pomaga schudnąć, ponieważ zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim i normuje poziom tego cukru we krwi. Ponadto reguluje wrażliwość organizmu na insulinę i regeneruje trzustkę.
Spektakularne jest także oddziaływanie czarnuszki na włosy. Zioło poprawia gęstość czupryny i wzmacnia cebulki włosów, a wspomniane wcześniej działanie antygrzybiczne pomaga zwalczać łupież.
Jak kupować i stosować czarnuszkę?
W podstawowej formie czarnuszka dostępna jest pod postacią drobnych czarnych nasionek. Można je stosować jako przyprawę kuchenną o smaku nieco przypominającym cebulę. W celach leczniczych wygodnie jest przyjmować czarny sezam rozdrobniony w moździerzu i pomieszany z miodem. Nieco droższy, ale wedle powszechnej opinii skuteczniejszy, jest olej z czarnuszki. Można go nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, a przy zakupie warto sprawdzić, czy jest tłoczony na zimno. Olej można stosować zewnętrznie na skórę i włosy, oraz wewnętrznie, na wszystkie wymienione powyżej dolegliwości.

Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh