Deser kokosowy rafaello
Pyszny deser w pucharku
Desery, które nie wymagają pieczenia, będą dobre dla tych, którzy nie lubią długiego przygotowywania w kuchni. W zasadzie ten deser kokosowy robi się sam. Troszkę miksowania, trochę odczekania, aż masa zetnie się w lodówce. Nałożenie warstw do pucharków i gotowe. Pyszny, delikatny, słodki i wartościowy deser gotowy. Taki deser może pojawić się nawet w diecie na drugie słodkie śniadanie do kawy. Jedną porcję takiego śniadania na spokojnie możemy zjeść bez wyrzutów sumienia.
Składniki na dwa pucharki rafaello:
- mleko kokosowe 550 g
- wiórki kokosowe 60 g
- kasza jaglana 80 g
- mleko roślinne 0,5 szklanki
- kylitol 2 łyżki
- masło orzechowe z kokosem 1 łyżka
- miód 3 łyżki
Wartość energetyczna jednego pucharu : 842 kcal
Sposób przygotowania:
Deser wymaga przygotowania 2 mas.
Przygotowanie 1 masy:
Kaszę jaglaną ugotować w mleku kokosowym i roślinnym (125 g mleka kokosowego i 125 mleka roślinnego, np. migdałowego). Po ugotowaniu zblendować z ksylitolem i 2 łyżkami mleka kokosowego.
Przygotowanie 2 masy:
Do 400g mleka kokosowego dodać miód i wiórki kokosowe. Całość wstawi ć do lodówki na około 30 minut. Masa musi zgęstnieć.
Do pucharka układać kolejno:
I warstwa -1 łyżka masła orzechowego z kokosem
II warstwa - zblendowana kasza
III warstwa - wiórki kokosowe z mlekiem kokosowym
Na wierzchu posypać migdałami i orzechami
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski