Deser kokosowy rafaello

Domowe rafaello

Pyszny deser w pucharku

Desery, które nie wymagają pieczenia, będą dobre dla tych, którzy nie lubią długiego przygotowywania w kuchni. W zasadzie ten deser kokosowy robi się sam. Troszkę miksowania, trochę odczekania, aż masa zetnie się w lodówce. Nałożenie warstw do pucharków i gotowe. Pyszny, delikatny, słodki i wartościowy deser gotowy. Taki deser może pojawić się nawet w diecie na drugie słodkie śniadanie do kawy. Jedną porcję takiego śniadania na spokojnie możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. 

Składniki na dwa pucharki rafaello:

  • mleko kokosowe 550 g
  • wiórki kokosowe  60 g
  • kasza jaglana  80 g
  • mleko roślinne  0,5 szklanki
  • kylitol  2 łyżki
  • masło orzechowe z kokosem 1 łyżka
  • miód 3 łyżki

Wartość energetyczna jednego pucharu : 842 kcal 

Sposób przygotowania:

Deser wymaga przygotowania 2 mas.

Przygotowanie 1 masy:

Kaszę jaglaną ugotować w mleku kokosowym i roślinnym (125 g mleka kokosowego i 125 mleka roślinnego, np. migdałowego). Po ugotowaniu zblendować z ksylitolem i 2 łyżkami mleka kokosowego. 

Przygotowanie 2 masy:

Do 400g mleka kokosowego dodać miód i wiórki kokosowe. Całość wstawi ć do lodówki na około 30 minut. Masa musi zgęstnieć. 

Do pucharka układać kolejno: 

I warstwa -1 łyżka masła orzechowego z kokosem

II warstwa  - zblendowana kasza

III warstwa - wiórki kokosowe z mlekiem  kokosowym

Na wierzchu posypać migdałami i orzechami

Smacznego!

 

 

 

 

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi