Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, którego skrót ADHD pochodzi od angielskiej nazwy 'Attention deficit hyperactivity disorder', to najczęściej diagnozowane zaburzenie behawioralne u dzieci.
Objawy ADHD
Dziecko, u którego psycholog pediatryczny stwierdza ADHD ma problem ze skupieniem uwagi i koncentracji. Jest nerwowe i impulsywne. Czasami może dochodzić z jego strony do przejawów agresji i wybuchów złości. Mimo, że dzieci te są nadmiernie aktywne ruchowo, to często charakteryzuje je opóźniony rozwój społeczny. Dodatkowo mogą cierpieć z powodu problemów w uczeniu się.
Przyczyny ADHD
Niestety dokładna etiologia tego zaburzenia nie została poznana. Przyczyn może być wiele. Mówi się o zaburzeniach przemian glukozy i metabolizmu energetycznego w centralnym układnie nerwowym. Za kolejną uważa się upośledzenie metabolizmu dopaminy, która jest odpowiedzialna za procesy myślowe i emocjonalne oraz 'napęd ruchowy'.
ADHD a dieta dziecka
Należy uświadomić sobie, że z właściwego doboru diety u tych dzieci płynie wiele korzyści. Do podstawowych zaleceń u pacjentów z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej deficytem uwagi należy eliminacja produktów alergizujących (np. fruktozy i laktozy), produktów zawierających naturalne salicylany oraz dodatków do żywności. Uznaje się, że sztuczne barwniki czy dodatki smakowe mogą nie tylko nasilać objawy choroby, ale również sprzyjać jej wystąpieniu. Badania wskazują, że dzieci z ADHD bardzo dobrze znoszą stosowanie diet eliminacyjnych. Jednak takie żywienie wiąże się z ryzykiem niedożywienia, dlatego dieta powinna być wprowadzana jedynie pod okiem specjalisty dietetyka.
Dieta dzieci z tym zaburzeniem powinna być niezwykle zbilansowana, ponieważ mikroskładniki warunkują prawidłowy rozwój mózgu, a więc mogą mieć pozytywny wpływ na zachowanie. Należy zwrócić uwagę na takie składniki, jak:
- Magnez, którego niedobór często stwierdza się u dzieci z ADHD. Dieta powinna być nie tylko bogata w ten składnik, ale również nie może dostarczać dużej ilości fosforanów, ponieważ ich wysokie stężenie przyczynia się do niedoboru magnezu.
- Witamina B6, która jest kofaktorem w reakcjach metabolicznych dekarboksylacji L-dopy do dopaminy.
- Żelazo, które warunkuje prawidłową biosyntezę dopaminy.
- Kwasy tłuszczowe omega-3, odpowiedzialne za funkcje behawioralne i poznawcze.
- Cynk, który reguluje aktywność neuroprzekaźników.
Dodatkowo zaleca się unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli tych, będących źródłem cukrów prostych. Do tej grupy należą nie tylko słodycze, ale również słodzone napoje, takie jak soki czy cola.
Odżywianie przy ADHD
Wskazane jest spożycie pięciu, a nawet sześciu zbilansowanych posiłków w ciągu dnia, w równych odstępach czasu. Dieta powinna być bogata w produkty zasadotwórcze. Jadłospis musi obfitować w świeże owoce i warzywa. Szczególnie polecane są produkty bogate w węglowodany złożone, czyli produkty pełnoziarniste.