Dietetyczne Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka

 Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka

Drobiowe niskokaloryczne gołąbki o delikatnym smaku

Proponujemy Wam dietetyczną wersję staropolskiego, popularnego dania. Gołąbki przygotowywane w sposób tradycyjny są z reguły potrawą wysokokaloryczną ze względu na użycie tłustego mięsa i kalorycznego sosu. Nasze gołąbki smakują równie dobrze, jak te tradycyjne i są przede wszystkim niskokaloryczne. Mogą jeść je bez obawy osoby dbające o sylwetkę.

Składniki na jedną porcję dietetycznych gołąbków:

  • Cebula 0,5 sztuki 40 g 
  • Pietruszka, korzeń 1 sztuka 100 g 
  • Seler korzeniowy 3 plastry 60 g 
  • Kapusta biała 2 liść 50 g 
  • Marchew 1 sztuka 120 g 
  • Białko jaja kurzego 1 sztuka 35 g 
  • Ziemniaki,późne 2 sztuka 150 g 
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry 1 porcja 150 g 
  • Ryż brązowy 0,5 woreczka 45 g 

Wartość energetyczna  jednej porcji: 547 kcal

Sposób przygotowania dietetycznych gołąbków:

Marchewkę, seler, ziemniaczki, pietruszkę obieramy i kroimy w symetryczne paseczki. Przygotowujemy z nich warzywny wywar. W międzyczasie gotujemy kapustę i obieramy pojedyncze liście kapusty. Ugotować ryż brązowy według receptury na opakowaniu. Mięso mielone z indyka wymieszać z przesmażoną  cebulką, ryżem i białkiem jaja kurzego, następnie doprawić do smaku. Mięso zawinąć w kieszonki z kapusty. Przełożyć gotowe gołąbki do wywaru warzywnego i gotować około 60 minut. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi