Proponujemy Wam dietetyczną wersję staropolskiego, popularnego dania. Gołąbki przygotowywane w sposób tradycyjny są z reguły potrawą wysokokaloryczną ze względu na użycie tłustego mięsa i kalorycznego sosu. Nasze gołąbki smakują równie dobrze, jak te tradycyjne i są przede wszystkim niskokaloryczne. Mogą jeść je bez obawy osoby dbające o sylwetkę.
Składniki na jedną porcję dietetycznych gołąbków:
- Cebula 0,5 sztuki 40 g
- Pietruszka, korzeń 1 sztuka 100 g
- Seler korzeniowy 3 plastry 60 g
- Kapusta biała 2 liść 50 g
- Marchew 1 sztuka 120 g
- Białko jaja kurzego 1 sztuka 35 g
- Ziemniaki,późne 2 sztuka 150 g
- Mięso z piersi indyka, bez skóry 1 porcja 150 g
- Ryż brązowy 0,5 woreczka 45 g
Wartość energetyczna jednej porcji: 547 kcal
Sposób przygotowania dietetycznych gołąbków:
Marchewkę, seler, ziemniaczki, pietruszkę obieramy i kroimy w symetryczne paseczki. Przygotowujemy z nich warzywny wywar. W międzyczasie gotujemy kapustę i obieramy pojedyncze liście kapusty. Ugotować ryż brązowy według receptury na opakowaniu. Mięso mielone z indyka wymieszać z przesmażoną cebulką, ryżem i białkiem jaja kurzego, następnie doprawić do smaku. Mięso zawinąć w kieszonki z kapusty. Przełożyć gotowe gołąbki do wywaru warzywnego i gotować około 60 minut.
Smacznego!