Jak robić tanie i zdrowe zakupy?
Najważniejszą rzeczą podczas zakupów jest świadomy wybór produktów. Czytajcie etykiety, aby kupować zdrowsze produkty, pozbawione (lub z mniejszą ilością) chemii i zbędnych dodatków. Zdrowszy nie zawsze znaczy droższy.
Najważniejsza zasada dobrego produktu brzmi: IM MNIEJSZA ILOŚĆ SKŁADNIKÓW W PRODUKCIE TYM LEPIEJ.
Przykładowo serek twarogowy do smarowania może w składzie zawierać tylko ser twarogowy i sól, a inny oprócz tego dodatek szkodliwych utwardzonych tłuszczów roślinnych, aromatów i zagęstników (w tym karagen, który uważany jest za substancję o szkodliwym działaniu).
Tak dzieje się w przypadku wielu produktów. Gdy przyjrzycie się bliżej etykietom, może okazać się, że jogurt owocowy, który wydaje się zdrowym dodatkiem do drugiego śniadania w swoim składzie oprócz mleka, bakterii probiotycznych i owoców (o ile w ogóle tam są) zawiera także duże ilości dodanych cukrów, zagęstników aromatów i barwników.
Oczywiście czytanie etykiet początkowo zajmie wam sporo czasu, ale po kilku dłuższych i bardziej dociekliwych zakupach będziecie wiedzieć, które produkty wybrać.
Kolejność składników w produktach nie jest podawana bez znaczenia. Na pierwszym miejscu znajduje się składnik, którego jest najwięcej w danym produkcie, na ostatnim ten, którego jest najmniej. Warto o tym pamiętać, aby określić, czy dany produkt jest wartościowy.
Pamiętajcie, że produkty droższe układane są zazwyczaj na półkach sklepowych na wysokości wzroku. Spójrzcie czasem na te dolne - produkty tańsze mogą mieć lepszy skład. Nie płacimy wtedy więcej za markę produktu.
Niektóre produkty warto robić samemu w domu, aby uniknąć spożywania niepotrzebnych dodatków. Warto piec chleb, robić jogurty owocowe, pasty do pieczywa, piec zdrowe ciasteczka dla dzieci. Dajmy na to jogurt owocowy, który można zrobić z 2-3 składników i z pomocą blendera. Potrzebny będzie jogurt naturalny, dowolne owoce, trochę miodu (jeśli owoce dadzą za mało słodyczy). Składniki wystarczy zblendować.
Oczywiście możecie pomyśleć "chemia jest wszędzie i nie da się jej uniknąć". Zgadzam się, że całkowicie się nie da, ale poprzez świadomy wybór można znacznie zmniejszyć ilość substancji szkodliwych, które spożywamy.
Pamiętajcie: "Jesteśmy tym, co jemy".