Kawa czy herbata?

Kilka słów o ich wpływie na organizm człowieka
Kawa i herbata to najpopularniejsze napoje pite codziennie przez Polaków
Osiemdziesiąt procent ankietowanych w badaniach zleconych przez producentów owych naparów, wypija codziennie przynajmniej jedną filiżankę herbaty, a 70% respondentów wypija przynajmniej jedną filiżankę kawy. Rynek kawy w Polsce wart jest obecnie około 5.3 mld zł rocznie, a rynek herbaty około 2 mld zł. Jak widać herbatę i kawę piją prawie wszyscy, piją ich dużo, a do tego wybierają coraz lepsze gatunki ziaren i liści.
Mądrość powszechna głosi, że kawy nie można pić za dużo ponieważ można przedawkowywać. To prawda, kawa zawiera kofeinę, która jest środkiem psychoaktywnym oddziałującym stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Przyjmowana w umiarkowanej ilości kofeina ma działanie raczej pozytywne, ale przedawkowana szkodzi. Dużo mniej powszechna jest wiedza, o tym że można przedawkować także herbatę, która zawiera ten sam związek, ale z racji pochodzenia zwany teiną. Być może niższa świadomość społeczna dotycząca herbaty wynika z tego, że w zaparzonym naparze herbacianym znajduje się zazwyczaj mniej teiny, niż kofeiny w zaparzonej kawie. Uznaje się, że bezpieczna dawka kofeiny dla dorosłego zdrowego człowieka to od 100 do 300 mg dziennie, co przekłada się na około 2 filiżanki kawy z ekspresu. Herbaty można bezpiecznie wypić o parę filiżanek więcej.
Zalety kawy:
Kawę uzyskuje się z palonych ziaren kawowca, rośliny rosnącej w Afryce, ciepłych rejonach Azji i Ameryki Południowej. Dwa gatunki kawy Arabica i Robusta różnią się smakiem, ale mają podobne oddziaływanie na organizm ludzki.
W składzie kawy można wyodrębnić ponad 2 tysiące aktywnych biologicznie związków chemicznych. Po wypaleniu ziaren powstaje sporo lotnych substancji aromatycznych, które odpowiadają za niepowtarzalny zapach kawy. Niestety związki te z czasem utleniają się, dlatego najlepiej kupować świeżo palone ziarna i samemu mielić je przed zaparzeniem.
W kawie znajdziemy także witaminy B2, B3, B5, B6, wit. E i kwas foliowy. Ponadto od 6 do 10% zawartości ziaren stanowią kwasy fenolowe takie jak kwas chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Są to związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwgrzybicznym.
Zalety herbaty:
Herbata,dzięki teinie, również ma działanie pobudzające, szczególnie jej zielona odmiana. Zawarte w naparze herbacianym flawonoidy to silne antyutleniacze, które skutecznie zwalczają wolne rodniki przyspieszające starzenie komórek. Herbata zawiera również garbniki taniny, które z jednej strony wiążą substancje toksyczne w przewodzie pokarmowym i działają przeciwbiegunkowo, ale z drugiej strony upośledzają wchłanianie potrzebnych organizmowi składników z pożywienia. Lepiej zatem nie popijać herbatą codziennych posiłków.

Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh