Okra

Okra

Nieco zapomniane warzywo skrywające w sobie wiele tajemnic. Co takiego ma w sobie przybysz z nad Nilu?

 

Jaka jest wartość odżywcza okry?

Jest to przede wszystkim niskokaloryczny produkt, który w swoim składzie zawiera około 90 % wody. Dodatkowo znajduje się w nim białko i węglowodany. Dzięki zawartości błonnika w ilości około 3,2 g w 100 g przyczynia się do profilaktyki zaparć.

 

Oprócz całej gamy witamin i składników mineralnych, posiada również karotenoidy silne antyoksydanty, przyczyniające się do dezaktywacji wolnych rodników. Produkt ten może stanowić dobre uzupełnienie wapnia i potasu w diecie. Kolor zielony, który charakteryzuje owoc tej rośliny, posiada dużą ilość kwasu foliowego, który jest zdecydowanie wskazany w jadłospisie kobiet w ciąży i matek karmiących.

 

Nasiona okry zawierają spore ilości kwasów nienasyconych, które wykazują profilaktyczne działanie w chorobach układu krążenia.

 

W czym może pomóc okra?

 


Jego zastosowań i pozytywnego oddziaływania na organizm jest wiele. Jedne z najważniejszych to:


Profilaktyka zaparć - błonnik przyczynia się do zmniejszenia występowania zaparć

Jest dobrym probiotykiem - stanowi pożywkę dla rozwoju pozytywnych bakterii w jelicie

Wspomaga procesy związane z płodnością i prawidłową ciążę - głównie ze względu na obecność kwasu foliowego

Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi - dzieje się to za sprawą obecności błonnika

Poprawia funkcje mózgu i koncentracji -populacja Środkowego i Dalekiego Wschodu poleca jedzenie okry dzieciom i młodzieży, aby pobudzić pracę mózgu

Dzięki karotenoidom wykazuje działanie antynowotworowe

Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi obecność błonnika rozpuszczalnego

Wiele witamin i składników mineralnych pozytywnie wpływają na odżywianie skóry.

 

Gdzie kupić okrę?

 


Można ją spotkać w sklepach z żywnością orientalną bądź nie pozostaje Ci nic innego jak spróbować wyhodować ją u siebie w ogródku.

 

Jak wykorzystać okrę w kuchni?

 


Smak okry świetnie pasuje do pomidorów, cebuli, batatów, curry, kolendry, oregano cytryny czy octu. Jedząc przypomina połączenie bakłażana, cukinii i fasolki szparagowej.


Podczas gotowania, piżmian wydziela lepką substancję, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów.


Niedojrzałe strąki mogą być marynowane lub kiszone. Można wykorzystywać ją również jako składnik do leczo czy duszonych warzyw. Suszone i prażone lub palone ziarna okry mogą z powodzeniem zastąpić kawę (nie zawierają kofeiny) - w smaku nie ma różnicy!


Autorem tekstu jest nasz dietetyk - Milena Olaszewska.

   
Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem

Radosław Siałkowski - Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje