Okra

Nieco zapomniane warzywo skrywające w sobie wiele tajemnic. Co takiego ma w sobie przybysz z nad Nilu?
Jaka jest wartość odżywcza okry?Jest to przede wszystkim niskokaloryczny produkt, który w swoim składzie zawiera około 90 % wody. Dodatkowo znajduje się w nim białko i węglowodany. Dzięki zawartości błonnika w ilości około 3,2 g w 100 g przyczynia się do profilaktyki zaparć.
Oprócz całej gamy witamin i składników mineralnych, posiada również karotenoidy silne antyoksydanty, przyczyniające się do dezaktywacji wolnych rodników. Produkt ten może stanowić dobre uzupełnienie wapnia i potasu w diecie. Kolor zielony, który charakteryzuje owoc tej rośliny, posiada dużą ilość kwasu foliowego, który jest zdecydowanie wskazany w jadłospisie kobiet w ciąży i matek karmiących.
Nasiona okry zawierają spore ilości kwasów nienasyconych, które wykazują profilaktyczne działanie w chorobach układu krążenia.
W czym może pomóc okra?
Jest dobrym probiotykiem - stanowi pożywkę dla rozwoju pozytywnych bakterii w jelicie Wspomaga procesy związane z płodnością i prawidłową ciążę - głównie ze względu na obecność kwasu foliowego Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi - dzieje się to za sprawą obecności błonnika Poprawia funkcje mózgu i koncentracji -populacja Środkowego i Dalekiego Wschodu poleca jedzenie okry dzieciom i młodzieży, aby pobudzić pracę mózgu Dzięki karotenoidom wykazuje działanie antynowotworowe Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi obecność błonnika rozpuszczalnego Wiele witamin i składników mineralnych pozytywnie wpływają na odżywianie skóry.
Gdzie kupić okrę?
Jak wykorzystać okrę w kuchni?
|
|

Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh