Koktajl z mango i awokado
Egzotyczny napój pełen witamin
Takie pyszne orzeźwienie w gorące upalne dni, może zapewnić nam pyszny koktajl
Nasza propozycja to mieszanka awokado i mango. Takie egzotyczne połączenie zapewni nam dostarczenie błonnika, kwasów tłuszczowych, witamin jak i składników mineralnych. Przy wybieraniu awokado, pamiętajcie, że musicie wybrać to najbardziej dojrzałe. W przeciwnym wypadku, będzie ono niedobre w smaku. Jeśli chcecie wykonać koktajl z połowy porcji, nie wyjmujcie z jednej części awokado pestki. Dzięki pestce awokado nie ściemnieje.
Składniki na 4 porcje koktajlu:
- mango 1 sztuka
- awokado 1 sztuka
- banan 1 sztuka
- syrop daktylowy 2 łyżki
- olej kokosowy 1 łyżeczka
- jogurt naturalny 0,5 małego kubeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 200 kcal
Sposób przygotowania:
Owoce obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części i wrzucić do misy blendera. Dodać olej, syrop daktylowy oraz jogurt. Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do koktajlu można opcjonalnie dodać nieco soku z cytryny, który utrzyma odpowiedni kolor całego koktajlu. Jeśli szukasz orzeźwienia, schłodź całość w lodówce.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski