Koktajl z mango i awokado

Koktajl z mango i awokado

Egzotyczny napój pełen witamin

Takie pyszne orzeźwienie w gorące upalne dni, może zapewnić nam pyszny koktajl

Nasza propozycja to mieszanka awokado i mango. Takie egzotyczne połączenie zapewni nam dostarczenie błonnika, kwasów tłuszczowych, witamin jak i składników  mineralnych. Przy wybieraniu awokado, pamiętajcie, że musicie wybrać to najbardziej dojrzałe. W przeciwnym wypadku, będzie ono niedobre w smaku. Jeśli chcecie wykonać koktajl z połowy porcji, nie wyjmujcie z jednej części awokado pestki. Dzięki pestce awokado nie ściemnieje.  

Składniki na 4 porcje koktajlu:

  • mango 1 sztuka
  • awokado 1 sztuka
  • banan 1 sztuka
  • syrop daktylowy 2 łyżki
  • olej kokosowy 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 0,5 małego kubeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: 200 kcal

Sposób przygotowania:

Owoce obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części i wrzucić do misy blendera. Dodać olej, syrop daktylowy oraz jogurt. Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do koktajlu można opcjonalnie dodać nieco soku z cytryny, który utrzyma odpowiedni kolor całego koktajlu. Jeśli szukasz orzeźwienia, schłodź całość  w lodówce. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi