Niedoczynność tarczycy nazywamy przewlekłymi stanami chorobowymi, które wynikają ze zmniejszonej ilość wolnej tyroksyny oraz trójjodotyroniny.
Hormony te nie pokrywają zapotrzebowania organizmu ludzkiego. Inna przyczyną tego schorzenia może być brak odpowiedzi receptorowej na powyższe hormony w tkankach obwodowych.
Tego rodzaju choroba tarczycy powoduje szereg zaburzeń metabolicznych, czego skutkiem są objawy spowolnionego metabolizmu np. skłonność do zwiększania masy ciała, uczucie zimna, senność, apatia, osłabienie, wola tarczycowe, chrypka i zmieniony głos na skutek pogrubienia strun głosowych, obrzęki na twarzy i szyi, suchość skóry, kruchość paznokci, wypadanie włosów. Osoby chorujące na to schorzenie często występują problemy z regularnym miesiączkowaniem, a także obserwuje się podwyższony poziom cholesterolu jak i niedokrwistość.
Niedoczynność tarczycy, a otyłość
Oczywiście prócz leczenia farmakologicznego, potrzebna jest odpowiednio dobrana dieta i odpowiedni styl życia. W placówkach Przyjaznego Dietetyka zajmujemy się planowaniem żywienia, w tym właśnie przy niedoczynności tarczycy. Dieta odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy. Składniki mineralne takie jak jod, żelazo, cynk i selen są niezbędne w metabolizmie hormonów T3 i T4. Pamiętajmy, iż tylko prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, ale również pozwala na zachowanie prawidłowej masy ciała, dobrej kondycji organizmu.
Przyjrzyjmy się, co musi znajdować się w jadłospisie przy tym schorzeniu:
1. Pełnowartościowe białko
W przypadku niedoczynności tarczycy istotnym składnikiem jest białko pełnowartościowe. Jest ono źródłem tyrozyny niezbędnej do syntezy T3 i T4, a także przyspiesza metabolizm poprzez wydłużony proces jego trawienia.
2. Nasyscone kwasy tłuszczowe
Zarówno w przypadku schorzenia tarczycy należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do chorób dieto zależnych, a włączyć te roślinne ? szczególnie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają oddziaływanie hormonów tarczycy na błony komórkowe.
3. Indeks Glikemiczny
Zaleca się również rolę ?dobrych? węglowodanów, czyli tych, które nie podnoszę gwałtownie poziomu cukru we krwi. Cukry proste w przypadku niedoczynności tarczycy mają utrudniony metabolizm. Zaleca się przewagę produktów wysokobłonnikowych jak np. płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty czy kasza gryczana.
4. Prawidłowe nawodnienie organizmu
Jak w przypadku właściwego stylu życia- nawodnienie jest podstawą każdej diety. Aby wpłynąć na przyspieszenie metabolizmu należy spożywać duże ilości płynów m.in. bogatą w polifenole herbatę zieloną czy też wodę mineralną niegazowana.
5. Jod
W przypadku gdy przyczyną niedoczynności tarczycy jest niedobór jodu należy zadbać o jego prawidłową podaż, a także pamiętać, że jego wchłanianie jest zwiększone przy jednoczesnej podaży witaminy A, cynku, selenu oraz żelaza. Jod w stałych ilościach występuje w wodzie morskiej (ok. 50 g/l), dlatego też najlepszym źródłem jodu są ryby i skorupiaki morskie takie jak makrela, małże, dorsz czy ostrygi.
6. Żelazo
Głównym źródłem żelaza w diecie są produkty mięsne i jego przetwory oraz produkty roślinnec(nasiona lnu, pestki dyni, otręby pszenne, wątróbka kurczaka, soja, mak, żółtko jaja, fasola, soczewica itd.). Niedobór żelaza w ustroju prowadzi do zmniejszenia syntezy hormonów tarczycy w osoczu, zwiększenia wydzielania TSH i powiększenia tarczycy oraz rozwoju jej niedoczynności.
7. Selen
Źródła tego składnika mineralnego to skorupiaki, ryby (dorsz, halibut, makrela, łosoś, śledź), rośliny nasion strączkowych, czosnek, grzyby oraz orzechy brazylijskie.
8. Cynk
W przypadki wystąpienia niedoboru cynku następuje zmniejszenie hormonów T4 i T3, a co za tym idzie - rozwoju objawów niedoczynności tarczycy. Ponadto stany niedoborowe prowadzą do do spadku tempa metabolizmu oraz osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego. Głównym źródłem cynku są zarodki pszenne, nasiona lnu, pestki dyni oraz produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana i jaglana), mięso oraz jego przetwory.
9. Co powoduje powstawanie wola?
Odpowiedź brzmi: warzywa kapustne: kapustę głowiastą i pekińską, brukselkę, kalafior, brokuł oraz kalarepę, gdyż zawierają one związki wolotwórcze. Rozwiązaniem jest gotowanie tych warzyw w pierwszych minutach bez przykrycia, ponieważ są to lotne związki, tak, więc sposób obróbki termicznej zmniejsza ich obecność o 30-40%.
10. Soja i produkty sojowe: tak czy nie?
NIE! Goitrogeny zawarte w produktach pochodzenia sojowego przyczyniają się do powstawania wola. Ponadto soja ogranicza wchłananie żelaza, cynku oraz jodu ? z uwagi na obecność fitynianów.
11. Wapń i witamina D
W przypadku wapnia -jego wchłanianie jest zmniejszone, a wydalanie przez nerki zwiększone. Dlatego ważne są takie produkty jak: nabiał, ryby oraz nasiona roślin strączkowych (prócz soi). W połączeniu z Ca zawsze mówimy o witaminie D . Jego źródło to ryby, żółtka jaja oraz suplementacja zalecana w Polsce przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
12. Prawidłowy skład ciała
Receptą na utratę nadmiernej masy ciała jest aktywność fizyczna. To nie tylko utrata zbędnych kilogramów i spalanie kalorii, ale także rozwój mięśni - czyli zwiększenie metabolizmu. Im więcej mamy w organizmie mięśni, tym nasz metabolizm jest szybszy. Jak określić skład ciała? W gabinetach Przyjaznego Dietetyka dokonujemy profesjonalnej analizy składu ciała otrzymując wydruk o zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej oraz wody w organizmie i inne parametry.
Jak widać ułożenie dobrego jadłospisu w chorobie hashimoto może być wymagającym zadaniem wymagającym fachowej wiedzy i doświadczenia, ale też potrafiącego dopasować posiłki do upodobań smakowych pacjenta. W końcu dieta jest kluczem do sukcesu! Skorzystaj więc z pomocy fachowców umawiając się na wizytę w gabinecie, bądź korzystając z wygodnej diety online!
Zobacz też:
Dieta przy nadczynności tarczycy
POLECAMY E-BOOK ZATRZYMAJ HASHIMOTO!