Sernik z jogurtu naturalnego

Sernik z jogurtu naturalnego

Dietetyczny sernik dla dbających o linie i nie tylko

Serniczek w sezonie letnim sprawdza się idealnie

Lekkie ciasto z pewnością będzie się dobrze komponować ze świeżymi truskawkami, borówkami czy malinami. Nasza propozycja jest oparta o bezglutenowe mąki i lekki jogurt naturalny. Cały sernik jest niezwykle puszysty dzięki delikatnej pianie ubitej na samych białkach. Sernik w porównaniu z innymi ciastami zawiera sporo wapnia i białka. W zasadzie w naszej propozycji nie ma tłuszczu. Czyli można jeść z  lżejszym biciem serca.

Składniki na 10 porcji sernika:

  • Jogurt naturalny  380 g
  • Jajka 2 sztuki
  • Białka 3 sztuki
  • Mąka kukurydziana 5 łyżek
  • Mąka kokosowa 2 łyżki
  • Nasiona chia 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Ksylitol 5 łyżek 

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 91 kcal

Sposób przygotowania sernika:

Na początku należy ubić białka na sztywną pianę. Do białek należy dodać nieco soli, pozwoli to na lepsze ubicie się białek. Do jogurtu dodać  jajka, mąkę kukurydzianą, kokosową, chia i proszek do pieczenia. Do całości dosypać jeszcze ksylitol i całą masę dokładnie zmiksować. Na sam koniec wcześniej ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie całość wymieszać, w celu połączenia piany z białek. Całość przełożyć do formy i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi