Sernik z jogurtu naturalnego
Dietetyczny sernik dla dbających o linie i nie tylko
Serniczek w sezonie letnim sprawdza się idealnie
Lekkie ciasto z pewnością będzie się dobrze komponować ze świeżymi truskawkami, borówkami czy malinami. Nasza propozycja jest oparta o bezglutenowe mąki i lekki jogurt naturalny. Cały sernik jest niezwykle puszysty dzięki delikatnej pianie ubitej na samych białkach. Sernik w porównaniu z innymi ciastami zawiera sporo wapnia i białka. W zasadzie w naszej propozycji nie ma tłuszczu. Czyli można jeść z lżejszym biciem serca.
Składniki na 10 porcji sernika:
- Jogurt naturalny 380 g
- Jajka 2 sztuki
- Białka 3 sztuki
- Mąka kukurydziana 5 łyżek
- Mąka kokosowa 2 łyżki
- Nasiona chia 1 łyżka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Ksylitol 5 łyżek
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 91 kcal
Sposób przygotowania sernika:
Na początku należy ubić białka na sztywną pianę. Do białek należy dodać nieco soli, pozwoli to na lepsze ubicie się białek. Do jogurtu dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kokosową, chia i proszek do pieczenia. Do całości dosypać jeszcze ksylitol i całą masę dokładnie zmiksować. Na sam koniec wcześniej ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie całość wymieszać, w celu połączenia piany z białek. Całość przełożyć do formy i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski