Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Szparagi

Szparagi i ich tajemnice



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Niepozorne patyczki zawierają potężną dawkę składników mineralnych i witamin a także glutation czyli białko wzmacniające odporność i zapobiegające nowotworom.

Szparagi są doskonałą propozycją dla osób zwracających bacznie uwagę na linię. W 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych.

Wartościowe składniki zawarte w szparagach:

Kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia 

i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;

Witaminy A , C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci;

Asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;

Wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję naszych kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, ?ze szparagi mają właściwości moczopędne;

Glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomagają wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu. Wspominane białko składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Spożycie szparagów powoduje wzrost poziomu glutationu w organizmie i pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn, dzięki czemu proces gojenia i odnowy staje się bardziej efektywny. Co ciekawe, naukowcy z Institute for Cancer Prevention udowodnili, że odpowiednie stężenie glutationu, jest skutecznym sposobem wzmocnienia systemów obrony organizmu i zapobiegania rozwoju komórek nowotworowych.

Błonnik - poprawia perystaltykę jelit;

Inulina - prebiotyk, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;

Ponadto szparagi pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu oraz łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.

Zachęcamy do wprowadzenia szparagów do Państwa diety!

Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać