Szparagi i ich tajemnice
Niepozorne patyczki zawierają potężną dawkę składników mineralnych i witamin a także glutation czyli białko wzmacniające odporność i zapobiegające nowotworom.
Szparagi są doskonałą propozycją dla osób zwracających bacznie uwagę na linię. W 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych.
Wartościowe składniki zawarte w szparagach:
Kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia
i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
Witaminy A , C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci;
Asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
Wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję naszych kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, ?ze szparagi mają właściwości moczopędne;
Glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomagają wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu. Wspominane białko składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Spożycie szparagów powoduje wzrost poziomu glutationu w organizmie i pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn, dzięki czemu proces gojenia i odnowy staje się bardziej efektywny. Co ciekawe, naukowcy z Institute for Cancer Prevention udowodnili, że odpowiednie stężenie glutationu, jest skutecznym sposobem wzmocnienia systemów obrony organizmu i zapobiegania rozwoju komórek nowotworowych.
Błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
Inulina - prebiotyk, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;
Ponadto szparagi pomagają w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu oraz łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Zachęcamy do wprowadzenia szparagów do Państwa diety!
Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh