Trudności w przełykaniu

Trudności w przełykaniu

Objawy, przyczyny i konsekwencje dysfagii czyli problemów związanych z przełykaniem.

Trudności podczas przełykania pokarmów i/lub płynów określane są przez specjalistów pojęciem 'dysfagia'. Przesunięcie pokarmu z jamy ustnej do żołądka wymaga wysiłku oraz poświęcenia czasu. Trudności mogą występować podczas przełykania pewnych pokarmów lub płynów, jednak są osoby, które w ogóle nie są w stanie przełykać. 

Dysfagię możemy rozpoznać na podstawie regularnego występowania objawów, które sugerują trudności w przyjmowaniu pokarmów.

Objawy dysfagii: 

  • kaszel lub dławienie podczas przyjmowania pokarmów lub płynów,
  • ból podczas jedzenia lub picia, 
  • zgaga,
  • wzmożone wydzielanie śliny z jamy ustnej (ślinienie się) ? które oznacza, że chory nie połyka śliny, 
  • ulewanie się - wylewanie pokarmów lub płynów podczas konsumpcji,
  • powrót jedzenia do jamy ustnej lub do nosa,
  • blokowanie pokarmu w jamie ustnej,
  • uczucie suchości w jamie ustnej,
  • osłabienie głosu (tzw 'szorstki głos'),
  • niezamierzona utrata masy ciała.

Jak diagnozowane są trudności w przełykaniu?

Aby rozpoznać dysfagię lekarz pyta o objawy oraz ocenia aktualny stan zdrowia i stan odżywienia pacjenta. Najczęściej w tym momencie pojawia się pytanie o przebyte choroby. Istnieją badania, które służą do rozpoznawania trudności w przełykaniu i zależą od objawów i występujących chorób. Mogą polegać one na połknięciu specjalnego płynu, który następnie widoczny jest na zdjęciu RTG. Stosuje się również badanie endoskopowe, które pozwala sprawdzić, co jest przyczyną trudności w przełykaniu. Dysfagia może być bowiem spowodowana problemami w obrębie jamy ustnej czy gardła jak i w obrębie przełyku.

Przyczyny dysfagii i ich wpływ na codzienne życie

Powodów występowania trudności w przełykaniu jest wiele. Najczęściej powstają one w wyniku chorób takich jak: udar mózgu, choroba Parkinsona czy stwardnienie rozsiane. Mogą wiązać się z niedrożnością przełyku lub występowaniem nowotworów jamy ustnej czy gardła. Dokładna liczba osób, które cierpią z powodu trudności w połykaniu nie jest znana. Na pewno częściej dotyka osób w starszym wieku. Oszacowano, że dysfagia występuje u ponad połowy pacjentów mieszkających w domach opieki. 

Dysfagia ma ogromny wpływ na jakość życia pacjentów. Zmniejsza się zdolność do spożywania pokarmów i płynów, co oznacza, że organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia. Dodatkowo nie ma możliwości czerpania przyjemności z jedzenia. Zakłopotanie związane z objawami, może przyczyniać się do unikania kontaktów towarzyskich, którym towarzyszy jedzenie. Może również dochodzić do zakażeń w obrębie klatki piersiowej. 

Zmiana diety może wpłynąć na poprawę życia pacjentów z dysfagią. Zmiana konsystencji przyjmowanych pokarmów pozwala na łatwiejsze przełykanie. Stosuje się konsystencję papkowatą. Można stosować również gotowe preparaty odżywcze, będące źródłem odpowiednich składników odżywczych. 

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady dotyczącej żywienia przy trudnościach w przełykaniu zapraszamy na konsultację do naszych placówek.




Radosław Siałkowski

Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:
Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
To może Cię zainteresować!