Zdrowotne właściwości jabłek
Sezon jabłkowy w pełni. Korzystajmy z naszych polskich jabłek, które są skarbnicą witamin i minerałów, a także cennych związków antyoksydacyjnych.
Co dobrego w jabłkach?
Jabłka zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu oraz zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia. Najwięcej cennych witamin znajduje się pod skórką, dlatego zaleca się nie obierać owoców. Należy pamiętać jednak o dokładnym ich myciu.
Główny składnik mineralny występujący w tych owocach to potas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada m.in. za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi, pełni istotną rolę w skurczu mięśni, a także wspomaga pracę układu nerwowego poprawiając koncentrację i pamięć.
Jabłka zawierają także spore ilości błonnika pokarmowego głównie w formie pektyn, które usprawniają perystaltykę jelit, a także mogą sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Surowe jabłka ze skórką regulują poziom glukozy we krwi, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Przeciwutleniacze występujące w tych owocach ( głównie polifenole oraz wspomniana wcześniej witamina C) minimalizują zły wpływ wolnych rodników na organizm. Antyoksydanty opóźniają starzenie komórek, a także przeciwdziałają niektórym nowotworom. Wykazują działanie ochronne na komórki, hamując powstawanie stresu oksydacyjnego, co będzie miało istotne znaczenie we wszelkich chorobach występujących ze stanem zapalnym.
Jakie jabłka wybierać?
Odmian jabłek jest wiele. Od bardzo słodkich do kwaśnych. Najważniejsze jednak aby zwrócić uwagę na ich świeżość i pochodzenie. Wybierajmy owoce dorodne, dojrzałe i pachnące. Zrezygnujmy z tych obitych i uszkodzonych, gdyż mogą zawierać substancje toksyczne. Najcenniejsze będą surowe owoce, jednak można z nich także przygotować smaczne i zdrowe desery np. ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem czy szarlotkę z mąką pełnoziarnistą.
Jabłka nie dla wszystkich dobre
Osoby o podrażnionej błonie śluzowej żołądka mogą odczuwać dolegliwości po zjedzeniu surowych jabłek. Dobrym pomysłem będzie starcie obranego ze skórki owocu, a jeżeli po spożyciu tartego jabłka dolegliwości nadal występują należy spożywać rozwodniony naturalny sok, wersję duszoną lub pieczoną.
Radosław SiałkowskiSpecjalista ds. żywienia
Źródła naukowe: Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh