Ciasto czekoladowe z mandarynkami

Czekolada w towarzystwie wartościowych produktów
W tradycyjnych ciastach czekoladowych znajdziemy mąkę pszenną i inne składniki, które nie niosą ze sobą zdrowia. W naszym przepisie słodycz zostaje nadana przez banana i syrop daktylowy. Zamiast mąki wykorzystujemy zmielone płatki owsiane, które dostarczą nam nieco błonnika i witamin grupy B. Jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy, ten przepis jest również dla Ciebie. Nie ma w nim mleka krowiego, które zawiera laktozę. Zastąpiliśmy je mlekiem roślinnym. Wszystko dobrane i wypróbowane, tak aby deser nie był wielką bombą kaloryczną i masą pustych kalorii.
Składniki na 10 porcji ciasto:
- mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane 1 szklanka 100g
- olej kokosowy 1 łyżka
- jaja 3 sztuki
- gorzka czekolada 3 -4 kostki
- soda 1 łyżeczka
- karob 1 łyżka
- banan 1 sztuka
- mleko roślinne ? szklanki
- syrop daktylowy 4 łyżki
- mandarynki 2 sztuki
Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 140 kcal
Sposób przygotowania:
Do jajek i syropu daktylowego dolać mleko roślinne. Całość zmiksować. Mąkę owsianą, karob i sodę wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich rozgniecionego banana oraz jajka z syropem i mlekiem. Olej kokosowy rozpuścić z czekoladą i lekko przestudzone dodać do całej masy. Całość dokładnie wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, przestygnięciu na cieście ułożyć podzielone na kawałki mandarynki.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski