Ciasto czekoladowo-owsiane z owocami
Lekkie i sycące ciasto dla osób znajdujących się na diecie
Składniki na ciasto:
1 tabliczka gorzkiej czekolady 80% kakao (100 g)1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
3 jajka
100 g ksylitolu lub erytrolu
60 g oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee
1/2 laski wanilii (ziarenek)
truskawki przekrojone na pół (lub inne owoce jagodowe - maliny, borówki)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić (np. w młynku do kawy). Czekoladę rozpuścić z masłem / olejem w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodawać porcjami czekoladę. Dodać zmielone płatki i dobrze wymieszać łyżką. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać białka do masy czekoladowej, delikatnie mieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Wierzch wyłożyć owocami. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje właśnie schłodzone.Smacznego!
Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi