Ciasto czekoladowo-owsiane z owocami

Ciasto dietetyczne z owocami

Lekkie i sycące ciasto dla osób znajdujących się na diecie

Składniki na ciasto:

1 tabliczka gorzkiej czekolady 80% kakao (100 g)
1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
3 jajka 
100 g ksylitolu lub erytrolu
60 g oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee
1/2 laski wanilii (ziarenek)
truskawki przekrojone na pół (lub inne owoce jagodowe - maliny, borówki)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić (np. w młynku do kawy). Czekoladę rozpuścić z masłem / olejem w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodawać porcjami czekoladę. Dodać zmielone płatki i dobrze wymieszać łyżką. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.  Stopniowo dodawać białka do masy czekoladowej, delikatnie mieszać. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Wierzch wyłożyć owocami. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje właśnie schłodzone.

Smacznego!

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi