Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Przepisy - smacznie i zdrowo
Ciasto jaglane z bakaliami

Ciasto jaglane z bakaliami



Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Ciasto bez glutenu, bez laktozy i bez jajek

Nietolerancje pokarmowe często zmuszają nas do zrezygnowania ze składników diety, które są niezwykle popularne. Jeśli stwierdzono u ciebie nietolerancje na mleko, jajka, gluten to musisz wypróbować to ciasto.Idealnie dobrane produkty, tworzą niezwykle odżywczą przekąskę. Dzięki obecności kaszy jaglanej bakalii i banana nasze ciasto ma sporą ilość błonnika. Słonecznik, dynia orzechy włoskie i migdały zapewniają nam źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one bardzo duże znaczenie w prewencji chorób układu krążenia. I w taki sposób możesz mieć 3  w jednym. Doskonały smak, słodkość i zdrowie w każdym kawałku tego prostego ciasta. 

Składniki  na 8 porcji ciasta:

  • kasza jaglana pół szklanki
  • mleko roślinne  250 ml 
  • ksylitol 2 łyżki
  • banan 1,5 średniej sztuki
  • słonecznik 1 łyżka
  • nasiona chia 1 łyżka
  • orzechy włoskie 1 garść
  • migdały 1 łyżka
  • pestki dyni 1 łyżka
  • rodzynki  2 łyżki

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 145 kcal 

Sposób przygotowania:

W 250 ml mleka roślinnego z ksylitolem ( 1 łyżka) ugotować kaszę jaglaną. Orzechy włoskie zblendować. Do ugotowanej kaszy z mlekiem i ksylitolem dodać rozgniecionego banana,  lekko posiekane migdały, nasiona chia, rodzynki, ksylitol  i zblendowane orzechy włoskie. Wszystko połączyć razem i piec przez 30 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem Dietetyk Judyta Malagowska
Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:

Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek