Cieciorka, niezwykle wartościowy produkt
Można go przyrządzać zarówno na słodko tak jak w naszym wydaniu. Równie dobrze sprawdza się w wersji na słono. Wtedy możesz przygotować z niej pasztet, humus czy też idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa. Możliwości jest dość sporo. A co takiego zawiera cieciorka? Przede wszystkim błonnik i białko. To właśnie to białko jest ważne w diecie wegan i wegetarian. Pamiętaj, nie musisz kupować gotowej cieciorki konserwowej. Zawsze możesz przygotować ją poprzez ugotowanie suchych nasion. Koniecznie namocz cieciorkę wcześniej przez noc. Wodę z gotowania lub płyn z puszki możesz wykorzystać do ubicia piany. Przekonaliśmy Cię do urozmaicenia diety właśnie w ten składnik? Mamy nadzieję że tak!
Składniki na 10 porcji ciasta z ciecierzycą:
- Cieciorka konserwowa 240 g
- Banan 1 sztuka
- Czekoladowa odżywka białkowa 50 g
- Żółtka 2 sztuki
- Karob 3 łyżki
- Daktyle 8 sztuk
- Olej kokosowy rozpuszczony 2 łyżki
- Migdały 2 garście
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Wartość energetyczna jednej porcji: 178 kcal
Sposób przygotowania ciasta:
Daktyle namoczyć w wodzie. Cieciorkę przepłukać wodą i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego banana, 2 żołtka, karob oraz odsączone daktyle. Następnie rozpuścić olej, dosypać migdały i odżywkę czekoladową. Na samym końcu proszek do pieczenia. Całość zblendować, przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!