Ciasto z cieciorką

cieciorka na słodko

Proste ciasto ze strączków

Cieciorka, niezwykle wartościowy produkt

Można go przyrządzać zarówno na słodko tak jak w naszym wydaniu. Równie dobrze sprawdza się w wersji na słono. Wtedy możesz przygotować z niej pasztet, humus czy też idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa. Możliwości jest dość sporo. A co takiego zawiera cieciorka? Przede wszystkim błonnik i białko. To właśnie to białko jest ważne w diecie wegan i wegetarian. Pamiętaj, nie musisz kupować gotowej cieciorki konserwowej. Zawsze możesz przygotować ją poprzez ugotowanie suchych nasion. Koniecznie namocz cieciorkę wcześniej przez noc. Wodę z gotowania lub płyn z puszki możesz wykorzystać do ubicia piany. Przekonaliśmy Cię do urozmaicenia diety właśnie w ten składnik? Mamy nadzieję że tak! 

Składniki na 10 porcji ciasta z ciecierzycą:

  • Cieciorka konserwowa 240 g
  • Banan 1 sztuka 
  • Czekoladowa odżywka białkowa 50 g
  • Żółtka 2 sztuki
  • Karob 3 łyżki
  • Daktyle 8 sztuk
  • Olej kokosowy rozpuszczony 2 łyżki
  • Migdały 2 garście
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wartość energetyczna jednej porcji: 178 kcal

Sposób przygotowania ciasta:

Daktyle namoczyć w wodzie. Cieciorkę przepłukać wodą i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego banana, 2 żołtka, karob oraz odsączone daktyle. Następnie rozpuścić olej, dosypać migdały i odżywkę czekoladową. Na samym końcu proszek do pieczenia. Całość zblendować, przełożyć do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego! 

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje