Od smacznych i zdrowych przepisów po wydarzenia, które wspieramy!

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje

Zdrowie - to warto wiedzieć
Witamina C

Czy witamina C zwalcza nowotwory?



Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Kontrowersje wokół witaminy C

Wielkie koncerny farmaceutyczne to firmy z czołówki największych światowych biznesów, pod względem dochodów, ale także nakładów na badania. Cokolwiek by nie mówić o niecnych praktykach etyczno - biznesowych spółek tzw. Big Pharma (najwięksi producenci leków), wydają one każdego roku miliardy dolarów na opracowywanie i przede wszystkim próby kliniczne nowych lekarstw. Procedury dopuszczania do sprzedaży danego leku są wieloetapowe, trwają po kilkanaście lat i czasami kończą się porażką. 

Powyższy wstęp jest istotny w kontekście doniesień o silnych właściwościach przeciwnowotworowych witaminy C. Różne badania wykonane do tej pory prowadzone były głównie na zwierzętach. Kilka opisanych przypadków remisji raka u ludzi, którzy przyjmowali witaminę C budzi naukowe kontrowersje. Pacjenci oprócz witaminy C poddawani byli tradycyjnej terapii onkologicznej, a w jednym przypadku podejrzewa się samoistne cofnięcie nowotworu nerki. Niemniej jednak istnieją dowody na to, że witamina C podawana w formie wlewów dożylnych pomaga zwalczać niektóre rodzaje raka, ale jako terapia wspomagająca, a nie główna (bądź jedyna).


Na jakiej zasadzie witamina C niszczy komórki rakowe w organizmie, ale nie atakuje zdrowych?

Komórki nowotworowe mnożą się i rosną bardzo szybko, ale potrzebują do tego ogromnych ilości energii. Czerpią ją ze spalania glukozy, która jest pobierana z krwi i transportowana do wewnątrz komórek za pomocą tzw. białek GLUT. Te same białka odpowiadają za przyswajanie witaminy C. Jeśli, więc w organizmie wytworzy się wysokie stężenie kwasu askorbinowego (czyli wit. C) zostanie on przy okazji zassany do komórek rakowych. Silne właściwości antyoksydacyjne i cytotoksyczność dużych stężeń witaminy C pomagają zwalczać nowotwory. Zdrowe komórki organizmu mają inne schematy zasilania w energię i nie wchłaniają tyle witaminy C, a więc pozostają bezpieczne. W tym miejscu warto podkreślić, że jednak można przedawkować witaminę C i prowadzi to do powstawania kamieni nerkowych. Bardziej narażeni na przedawkowanie są mężczyźni. 

Doustne i dożylne przyjmowanie witaminy C

Już dawno dowiedziono, że spożywanie nawet największych dawek kwasu askorbinowego doustnie nie podnosi znacząco jego poziomu we krwi. Zostaje on w większości wydalony z moczem. Wszelkie badania antyrakowych zdolności witaminy C zakładają podawanie jej pacjentom w formie wlewów dożylnych. Mimo to, bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców, które są głównym naturalnym źródłem witaminy C. Istnieją badania pokazujące znacznie niższą skalę zachorowań na nowotwory wśród osób stosujących dietę bogatą w warzywa i owoce, w stosunku do grupy będącej na diecie ubogiej w powyższe składniki. 


Radosław Siałkowski

Artykuł pisany pod okiem Mgr Radosław Siałkowski
Specjalista ds. żywienia

Źródła naukowe:

Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane artykuły
Naturalne probiotyki -jedzenie może być lekiem
Korzyści ze spożywania probiotyków
Fakty i mity o detoksie
Mit czy fakt- cała prawda o detoksie
Dieta w chorobie Hashimoto
Co można jeść, a czego należy unikać