Domowy snicers - ciasto

Domowy snicers - ciasto

Popularna słodycz w zdrowszej wersji

Ciasta bez pieczenia to hit nie jednej osoby. Wymaga zdecydowanie mniej pracy. Najczęściej wyglądają tak, że układa się kolejne warstwy jedna na drugą i gotowe. Tak będzie i w tym przypadku. Nasza propozycja przepełniona jest kwasami tłuszczowymi, ale pochodzącymi z dobrych źródeł. Głównie z orzechów i migdałów. Słodkość wcale nie pochodzi z cukru, ale z daktyli, które posiadają dużo potasu. Kasza jaglana, jest świetnym źródłem błonnika. Te 3 składniki, kwasy tłuszczowe, potas i błonnik powodują, że ciasto może być spożywane przez wiele osób. W tym na przykład cukrzyków, czy też osoby chorujące na choroby układu krążenia. 

Składniki na 10 porcji ciasta:

  • kasza jaglana  3/4 szklanki
  • daktyle  20 stuk
  • masło orzechowe  4 łyżki
  • karob 2 łyżki
  • mleko kokosowe  3 łyżki
  • migdały 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • miód 5 łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka 

Wartość energetyczna jednej porcji: 280 kcal

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Następnie ugotować kaszę jaglaną. Po ugotowaniu i wystudzeniu kaszy zblendować  razem z miodem. Jedną połowę daktyli blendujemy z masłem orzechowym i karobem. Do drugiej polowy daktyli dodać mleko koksowe, orzechy i migdały. Również zblendować. Na dnie foremki ułożyć daktyle zmiksowane z orzechami i migdałami. Kolejno należy rozłożyć kaszę zblendowaną z miodem. 3 warstwę powinny tworzyć daktyle z masłem orzechowym i karobem. Sam wierzch polać rozpuszczaną czekoladą w kąpieli wodnej. Jak przygotować kąpiel wodną? Do garnka należy wlać wodę zagotować. Czekoladę włożyć do szklanej miseczki ułożyć  na wierzchu garnka. Czekolada rozpuści się od parującej wody z garnka. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny. 

Smacznego!


Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje