Święta Bożego Narodzenia zdecydowanie kojarzą się z pierniczkami, które od niepamiętnych czasów obecne są na naszych rodzinnych, wigilijnych stołach. Zachwyć bliskich w Boże Narodzenie ! Oto najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Świąteczne pierniczki z tego przepisu wychodzą przepyszne!
Składniki na około 50 sztuk pierników:
- szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki erytrolu
- 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wartość energetyczna jednego piernika: 31 kcal
Sposób przygotowania pierników:
Do miski z przesianą mąką dodajemy przyprawę, erytrol i sodę, wbijamy jajko. Miód rozpuszczamy z masłem i łączymy z pozostałymi składnikami , które znajdują się w misce. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy je i wycinamy kształty foremkami. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut - do zarumienienia.
Smacznego!