Jajecznica z szynką i pomidorami

Popularny i zdrowy posiłek spożywany najczęściej jako śniadanie, ale również może być serwowany w innych porach dnia
To danie świetnie sprawdzi się na śniadanie. Dzięki obecności tłuszczy w jajkach oraz węglowodanów złożonych w pomidorach i pieczywie, całe danie da nam sytość na długi czas. Oprócz pomidorów możesz dodać również inne warzywa, np. paprykę. Dodatkowa porcja warzyw nie doda dużo energii, ale jedynie większy zastrzyk witamin i składników mineralnych.
Składniki na jedną porcję jajecznicy:
- jajka -2 sztuki (najlepiej z wolnego wybiegu lub od gospodarza)
- masło klarowane -1 łyżeczka
- szynka z indyka -2 plastry
- pomidor- 1 sztuka
- chleb żytni -2 kromki
Wartość odżywcza: 433 kcal
Sposób przygotowania:
Szynkę pokroić na kawałki, wymieszać z rozkłóconymi jajkami. Dodać ulubione przyprawy, mogą być zarówno świeże jak i suszone. Upiec jajecznicę na maśle klarowanym. Zjeść z pieczywem i pokrojonym pomidorem.
Smacznego!

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia
Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski
Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi