To danie świetnie sprawdzi się na śniadanie. Dzięki obecności tłuszczy w jajkach oraz węglowodanów złożonych w pomidorach i pieczywie, całe danie da nam sytość na długi czas. Oprócz pomidorów możesz dodać również inne warzywa, np. paprykę. Dodatkowa porcja warzyw nie doda dużo energii, ale jedynie większy zastrzyk witamin i składników mineralnych.
Składniki na jedną porcję jajecznicy:
- jajka -2 sztuki (najlepiej z wolnego wybiegu lub od gospodarza)
- masło klarowane -1 łyżeczka
- szynka z indyka -2 plastry
- pomidor- 1 sztuka
- chleb żytni -2 kromki
Wartość odżywcza: 433 kcal
Sposób przygotowania:
Szynkę pokroić na kawałki, wymieszać z rozkłóconymi jajkami. Dodać ulubione przyprawy, mogą być zarówno świeże jak i suszone. Upiec jajecznicę na maśle klarowanym. Zjeść z pieczywem i pokrojonym pomidorem.
Smacznego!