Jajecznica z szynką i pomidorami

Jajecznica z szynką i pomidorami

Popularny i zdrowy posiłek spożywany najczęściej jako śniadanie, ale również może być serwowany w innych porach dnia

To danie świetnie sprawdzi się na śniadanie. Dzięki obecności tłuszczy w jajkach oraz węglowodanów złożonych w pomidorach i pieczywie, całe danie da nam sytość na długi czas. Oprócz pomidorów możesz dodać również inne warzywa, np. paprykę. Dodatkowa porcja warzyw nie doda dużo energii, ale jedynie większy zastrzyk witamin i składników mineralnych.

Składniki na  jedną porcję jajecznicy:

  • jajka -2 sztuki  (najlepiej z wolnego wybiegu lub od gospodarza)
  • masło klarowane -1 łyżeczka
  • szynka z indyka -2 plastry
  • pomidor- 1 sztuka
  • chleb żytni -2 kromki

Wartość odżywcza: 433 kcal

Sposób przygotowania:

Szynkę pokroić na kawałki, wymieszać z rozkłóconymi jajkami. Dodać ulubione przyprawy, mogą być zarówno świeże jak i suszone. Upiec jajecznicę na maśle klarowanym. Zjeść z pieczywem i pokrojonym pomidorem.

Smacznego!




Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi