Jajka ze szpinakiem i grzanką

Jajka ze szpinakiem i grzanką

Przepis na uniwersalne danie

Jajka spożywamy często w przeróżnej formie, czy to jajecznicy, omletu, gotowane na miękko, na kanapki, czy też faszerowane. Jajka ze szpinakiem i grzanką to danie, które sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad albo na kolację .

Składniki na jedna porcję posiłku:

  • szpinak – 2 garście
  • oliwa z oliwek– 1 łyżeczka
  • czosnek -1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
  • jajka -2 sztuki
  • czarnuszka – 1 szczypta
  • pieczywo żytnie – 1 kromka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.300 kcal 

Sposób przygotowania koktajlu: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak,czosnek oraz pokrojone pomidory suszone.Gdy całość lekko się podpiecze dodać pomidorki przekrojone na pół. Zrobić małe miejsca na wbicie jajek. Wbić je i zmniejszyć ogień. Piec całość, starać się aby żółtka się nie ścięły całkowicie. Można przykryć patelnię przykrywką. Całość posolić, dodać pieprzu. Na talerzu posypać czarnuszką. Zjeść z pieczywem lekko podpieczonym na patelni grillowej lub tosterze.

Judyta Malagowska

Artykuł pisany pod okiem

Judyta Malagowska - Specjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe: Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Spodobał Ci się nasz artykuł? Polub nasz fanpage!
Polecane przepisy
Puszyste placuszki z sera twarogowego
Super danie dla małych i dużych!
Rosół-tradycyjny na niedzielny obiad
Idealna baza dla wielu dań
Tarta jabłkowa
Pełnoziarnista tarta z jabłek

Zdrowie

To warto wiedzieć

Aktualności

Co u nas słychać

Przepisy

Smacznie i zdrowo

Metamorfozy

Wasze sukcesy

Sport

Porady i relacje