Jajka ze szpinakiem i grzanką

Jajka ze szpinakiem i grzanką

Przepis na uniwersalne danie

Jajka spożywamy często w przeróżnej formie, czy to jajecznicy, omletu, gotowane na miękko, na kanapki, czy też faszerowane. Jajka ze szpinakiem i grzanką to danie, które sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad albo na kolację .

Składniki na jedna porcję posiłku:

  • szpinak – 2 garście
  • oliwa z oliwek– 1 łyżeczka
  • czosnek -1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
  • jajka -2 sztuki
  • czarnuszka – 1 szczypta
  • pieczywo żytnie – 1 kromka

Wartość energetyczna jednej porcji: ok.300 kcal 

Sposób przygotowania koktajlu: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak,czosnek oraz pokrojone pomidory suszone.Gdy całość lekko się podpiecze dodać pomidorki przekrojone na pół. Zrobić małe miejsca na wbicie jajek. Wbić je i zmniejszyć ogień. Piec całość, starać się aby żółtka się nie ścięły całkowicie. Można przykryć patelnię przykrywką. Całość posolić, dodać pieprzu. Na talerzu posypać czarnuszką. Zjeść z pieczywem lekko podpieczonym na patelni grillowej lub tosterze.

Judyta Malagowska

Judyta MalagowskaSpecjalistka ds. żywienia

Źródła naukowe:
Towaroznawstwo żywności przetworzonej – prof. Dr hab. Franciszek Świderski

Informacje tutaj zawarte mają charakter jedynie informacyjny oraz nie są poradą lekarską. Zastosowanie się do nich powinno być skonsultowane na indywidualnej wizycie ze specjalistą.
Inne przepisy warte uwagi