Jajka spożywamy często w przeróżnej formie, czy to jajecznicy, omletu, gotowane na miękko, na kanapki, czy też faszerowane. Jajka ze szpinakiem i grzanką to danie, które sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad albo na kolację .
Składniki na jedna porcję posiłku:
- szpinak – 2 garście
- oliwa z oliwek– 1 łyżeczka
- czosnek -1 ząbek
- pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
- jajka -2 sztuki
- czarnuszka – 1 szczypta
- pieczywo żytnie – 1 kromka
Wartość energetyczna jednej porcji: ok.300 kcal
Sposób przygotowania koktajlu: Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak,czosnek oraz pokrojone pomidory suszone.Gdy całość lekko się podpiecze dodać pomidorki przekrojone na pół. Zrobić małe miejsca na wbicie jajek. Wbić je i zmniejszyć ogień. Piec całość, starać się aby żółtka się nie ścięły całkowicie. Można przykryć patelnię przykrywką. Całość posolić, dodać pieprzu. Na talerzu posypać czarnuszką. Zjeść z pieczywem lekko podpieczonym na patelni grillowej lub tosterze.